Rahim ağzı kanseri aşısı ve dozları
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsüne karşı korunmanın önemine dikkat çeken uzmanlar uyarıyor: Aşı ile korunmak mümkün’
İşte virüsün belli başlı tipleri ve yapılması gerekenler…
1. Bazı tipleri rahim ağzı çeperini oluşturan hücrelerin anormalleşmesine sebep olur. Tedavi edilmediğinde, bu anormal hücreler bazen kanser hücrelerine dönüşebilir.
2. Bazı tipler genital siğiller ve rahim ağzında iyi huylu ( kansere dönüşmeyen ) halk arasında ‘yara ‘ denilen değişikliğe neden olur.
3. Bazı tiplerinde ise, ellerde ve ayaklarda yaygın siğiller görülür.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 10 kadından birinde HPV görülüyor. HPV, genellikle herhangi bir belirti göstermediğinden enfeksiyon farkedilmez. Kadınların çoğunda tanı, Pap smear ile konur. Test sonucu, rahim ağzı duvarında anormal hücrelere rastlanır.
HPV Nasıl Bulaşır?
Bulaşıcı ve yaygın olan HPV, cinsel temasla geçer. Virüs deri temasıyla geçebildiği için, kondom da tam koruma sağlamaz.
Nasıl Korunmalıyım?
-HPV ve belli tiplerinin sebep olduğu rahim ağzı kanseri, genital siğiller ve diğer hastalıklardan aşı ile korunabilmek artık mümkündür.
-Aşı, 9-26 yaş arasındaki kız ve kadınlarda HPV tip 6, 11, 16 ve 18 adlı virüslerden kaynaklanan hastalıklara karşı korunmaya yardım eder. 3 doz olarak 6 aylık süre içerisinde ( 0,2, 6 aylarda) koldan uygulanmaktadır. Ülkemizde son 2 yıldır uygulama başlamış olup pekçok özel sağlık sigortası kapsamında ödenmektedir.
-Amerika ve Kanada da diğer aşılar gibi rutin olarak uygulama mecburiyeti vardır.
-Aşı emziren veya emzirmeyi planlayan kadınlara da uygulanbilir.
-Bu aşı, hepatit B aşısı ile aynı anda uygulanabilir, diğer aşılarla etkileşimi bilinmemektedir.
-Aşı uygulanan bölgede nadiren ağrı, şişlik ve kızarıklık olabilir. Bunun dışında yan etki bildirilmektedir.