Konversiyon yani fizyolojik bir nedeni bulunmayan ağrı bozukluğu; nörolojik veya diğer genel tıbbi bir durumun varlığını akla getiren, ancak bilinen nörolojik veya tıbbi bir bozuklukla ifade edilemeyen bir bozukluk şeklinde tanımlanıyor. En çok karşı karşıya gelinen belirtiler felç, afoni, kasılmalar, koordinasyon bozuklukları, körlük, dokunma veya ağrı hissinin kaybı, akinezi ve diskinezidir. (Konuşamama, bayılma, felç, güçsüzlük, duyu kaybı…) Tipik bir klinik görünümü olmayan hastalık, çok değişik belirtilerle devam edebilir hatta zamanla aynı hastada farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Tıbbi ve nörolojik hastalıklarla ayırıcı tanısı kesin olarak yapılmış olmalıdır.
Birincil kazanç hastalığın kabul edilemez dürtünün represyonuna bağlı anksiyetenin azaltılmasıdır. Dürtü belirti üzerine sembolize edilir yani kişi dışarı atamadığı psikolojik süreçleri fizyolojik bozukluk olarak gösterir. (örneğin körlük agresif dürtünün ifade edilmesini önler). Birincil kazancı toparlarsak hastanın ruhsal sıkıntıdan kurtulması şeklinde ifade edebiliriz. Konversiyon bir belirti, çatışma sonucu ortaya çıkmakta ve bu durum bunalımı önlemektedir. Hasta, bir organda işlev yitimi karşılığında çatışma ve bunalımdan kurtulmuştur. Buna “birincil kazanç” denir.
İkincil kazanç hastalığın elde ettiği veya bu şekilde düşünülen faydalarına karşılık gelir (örneğin mahkemede cezalandırılmaktan kurtulma, iş yapmaktan kurtulma, aileye bağlılık, bakım, sorumlulukların azalması vb.) İkincil kazancı; hastanın yaşadığı zor bir psikolojik durumdan hastalığı sayesinde kurtulma veya hasta olduğu için bazı haklar elde etmesi bu döngüde devam etmesi şeklinde toparlayabiliriz. Hastanın genellikle bu durumların dinamiğine karşı farkındalığı bulunmaz.
Konversiyon Bozukluğunun Belirtileri nelerdir?
- Koordinasyon ve denge bozukluğu
- Kol ve bacaklarda felç
- Yutkunmada zorluk
- Konuşmada zorluk çekme
- Bulanık görüş, çift görme veya körlük
- Sağırlık
- Kasılmalar
- Dokunma duyusunda hissizlik
- Halüsinasyonlar
- Yürümede zorluk
- Acı hissinin kaybı
- Tuvalete çıkmada gecikme