Prostatit genellikle 30-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıkar. Anüs ile testis torbaları arasında kalan bölgede göbek altında penis kökünde yerleşen ağrıdan yakınıyorsanız prostatit olabilirsiniz.Çok zahmetli olabilen sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve/veya ejakülasyon (boşalma)esnasında/sonrasında rahatsızlık duyulması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Prostatit, prostatın bakteriyel bir enfeksiyonu olarak değerlendirilmesine rağmen,(eğer varsa) inflamasyon daha sıklıkla kendiliğinden meydana gelir.
Prostatitte oluşan şikayetler nelerdir?
1. Titreme ve ateş
2. Ağrı – bel ağrısı (seksten sonra özellikle kuvvetli ağrı meydana gelir) – testis torbası ile rektum arasında ağrı – peniste ağrı -prostat ağrısı (alt batında ve testis torbası ile anüs arasında hissedilir) – testislerde ağrı – rektumda ağrı – uylukların iç kısmında ağrı
3. idrar yaparken ağrı/zorlanma
4. sık idrara çıkma
Risk Faktörleri
Uzun süreli sondalı kaldıysanız veya sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu oluyor, idrar yolu enfeksiyonu da tedavisiz kalıyor veya partnerinizde uzun süren vaginal enfeksiyon var ise artmış prostatit riski altındasınız demektir.
Tedavisi nasıldır?
Şikayetlerin sebebi bakteriyel enfeksiyon ise, bir antibiyotik kürü uygulanacaktır. Bu ilaçları 6-8 hafta gibi uzun süreler kullanmanız gerekebilir ve tedaviyi tamamlamanız büyük önem taşır. Prostattaki inflamasyonun azaltılabilmesi amacıyla anti-enflamatuar ilaçlar reçete edilebilir.Yapılabilecek prostat masajı da faydalı olabilmektedir. Prostatit oldukça zahmetli bir hastalık olabilmesine rağmen, yaşamı tehdit etmez zaman zaman geri dönebilir, fakat genellikle semptomlar etkili bir şekilde yatıştırılabilir. Bu konuda katkınız doktorunuzun önerilerini uygulamak olmalıdır.
Neden daha çok genç erkeklerde meydana geliyor?
Prostat kuşkusuz vücudun enfeksiyona en eğimli organlarından biridir ve bu konudaki bir teori, idrar yapma esnasında idrarın prostata geri kaçmasının nflamatuvar bir yanıt oluşturduğunu ileri sürmektedir.
Semptomlar tedavi ile geçtikten sonra yeniden meydana gelme olasılığı nedir?
Ne yazık ki oldukça yüksektir, çünkü prostatit nüksetmeye çok eğimli bir hastalıktır.
Prostatodini nedir?
Bazı erkekler prostatite benzer belirtilere sahiptir. Bu duruma prostatodini denir. Genital bölge ağrıları vardır ve bu durum prostatiti taklit eder. Stres altındayken mesane ve üretrayı destekleyen kasları gevşetemezsiniz. Bu teori prostatodinili bir çok erkeğin tip A kişilik olarak adlandırılan sert görünümlü ve gergin olmalarını açıklar.Prostatodini atletlerde, bisiklet sürücülerinde,ağır kaldıranlarda ve kamyon sürücülerinde sık görülür.
Prostatit kanser riskini artırır mı?
Akut veya kronik prostatitin kanser riskini artırmasına dair herhangi bir bulgu yoktur. Prostatit PSA düzeyini artırabilir. Böyle bir durumda tedavi sonrası PSA düzeyi tekrarlanması önerilir.
Cinsel ilişki sırasında partnerime enfeksiyon bulaştırır mıyım?
Prostatitin kendisi cinsel ilişki nedeniyle oluşabilir ama bu yolla bulaşmaz fakat çoğunlukla ilişki sonrası eşte yanma ve idrar şikayetleri oluşabilir.
Prostatit kısırlığa yol açar mı?
Olabilir. Bu hastalık cinsel ilişki sırasında ejakulatın yeterli akımını engelleyebilir. Dolayısıyla fertiite oranını azaltabilir. Bazı çalışmalarda prostatitin sperm kalitesinde azalmaya neden olduğu gösterilmiştir.
Tedavide cerrahinin yeri var mıdır?
Hastalık kısırlığa yol açıyor ve şiddetli bir şekilde seyrediyorsa veya ilaçlara yanıt alınamıyorsa cerrahi önerilebilir.
Bitkisel tedaviler semptomları düzeltebilir mi?
Çalışmalar prostatit tedavisinde bitkisel tedavinin faydalı olabileceğini göstermiştir. Ancak bu popüler bitkisel tedavilerin prostatiti iyileştirdiğine dair kesin bulgu yoktur.