Prof. Dr. Neslihan Aksu: Spor hekimliğinin önemini anlattı !
10 yıldır Anadolu Ateşi dans topluluğunun spor hekimliğini ve yaralandıklarında ameliyatlarını yapan Prof Dr Neslihan Aksu’nun 10 yıldır ameliyat ettiği tüm profesyonel dansçılar, ameliyat sonrası dans edebilmiş ve profesyonel dans hayatına dönmeyi başarmış. Prof Dr Neslihan Aksu 2017 yılında MPPA (Medical Problems Performing Artist) dergisinde (ki bu dergi doçentlik ve profesörlük kriterlerinde yazarlara en yüksek puanı veren uluslararası A plus bir dergidir) profesyonel dansçıların diz bölgesindeki aşırı kullanım yaralanmalarını literatürde MRI (manyetik rezonans görüntüleme) ile tanımlayan ilk yazı özelliğine sahip yazısıyla TÜBİTAK tarafından yayın teşvik ödülü almış.
Prof Dr Neslihan Aksu’nun bu çalışmasının basıldığı uluslararası dergi çalışmada yer alan Anadolu Ateşi dans topluluğunun gösteri sırasında çekilmiş fotoğraflarını derginin o sayısının kapak fotoğrafı yapmış. Prof Dr Neslihan Aksu’nun TÜBİTAK ödüllü bu yazısıyla Anadolu Ateşi dans topluluğu dans sırasında dakikada 218 adım atan güçlü performansıyla dünya literatüründe yerini almış oldu.
Prof. Dr. Neslihan Aksu dünya literatüründe diz ameliyatları sonrası dansa dönen dansçıların diz yaralanmalarını tanımlayan ve ameliyat sonrası dansa dönüş kriterlerini belirleyen artroskopik cerrahide çok tecrübeli ve başarılı bir hekim. Prof Dr Neslihan Aksu’nun başka bir uluslararası dergide yayınlanan bir yazısı dünya literatüründe diz ameliyatları sonrası dansa dönmeyi başaran dansçıların dansa dönüş sürelerini tanımlıyor.
Literatürde profesyonel sporcuların spora dönüş süreleri bir çok makale mevcut iken Prof Dr Neslihan Aksu’nun yazısı ameliyat sonrası dansa dönüş zamanlarını belirten tek yazı niteliğindedir. Prof Dr Neslihan Aksu’nun bu yazısı diz ameliyatı sonrası dansa dönen artroskopik ameliyat gerektiren diz yaralanmalarını içeriyor. Bu ameliyatlar artroskopik ön çapraz bağ, menisküs, arka çapraz bağ, Hoffa fat pad sendromu, semptomatik medial plika sendromu, patellofemoral çıkık ameliyatlarından oluşuyor. Prof Dr Neslihan Aksu 2017 yılında Houston Teksas’daki Dünya Dans Tıbbı ve Bilimi Konferansında ‘Profesyonel Dansçılarda Ameliyat Gerektiren Dans Yaralanmaları’ adlı konuşmasıyla bu tecrübelerini diğer hekimler ile paylaşmış ve bu sayede böyle bir hasta serisinin literatürde tek olduğunun farkına varmış.
Prof Dr Neslihan Aksu ‘Literatürde bazı yazılarda ön çapraz bağ ameliyatı sonrası profesyonel sporcuların dahi sporu bırakma yüzdelerinin %20’lere varan yazıların mevcut olduğunu, çünkü sporcuların ameliyat sonrası dizini tekrar yaralayıp bağlarını tekrar koparmaktan korktuğunu, profesyonel dansçıların profesyonel sporculara kıyasla daha iyi denge ve propriosepsiyon (eklem duyusuna) daha iyi posture sahip oldukları için ameliyat sonrası dansa dönüş oranlarının sporculara göre daha iyi olduğunu vurguluyor. Prof Dr Neslihan Aksu’nun 2021 Monte Carlo’da düzenlenecek olan Uluslararası Olimpiyat Comitesi Sporda Yaralanmaları Önleme Konferansında profesyonel dansçılar ile yaptığı tam olarak 5 çalışması kabul edilmiş.
Prof Dr Neslihan Aksu Uluslararası Olimpiyat komitesi tarafından kabul edilen bu çalışmalarındaki başarısının sırrını, dansın gücüne ve Anadolu Ateşi Dans topluluğu’nun performansına inanmasından kaynaklandığını ve Anadolu Ateşi ile 10 yıla ulaşan sevgi, emek, özveriyle olan çalışmasına bağlıyor ve 2021 Monte Carlo Olimpiyat sporları konferansının bilimsel programında yer alan bir ana konuşma başlığında dansın Olimpiyat sporu olarak çok yakın gelecekte spor dalları arasında yer alacağına dair işaretlerinin verildiğini vurguluyor.