Kadın Hastalıkları

Polikistik over sendromu adet düzensizliği sebebi

Polikistik over sendromu, kadınlar arasında en sık görülen hormon değişikliği kaynaklı hastalıklardan biri. Polikistik over sendromunun kadınların yüzde 5 ila 10’unu etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişebilse de en yaygın görülenler; düzensiz ve seyrek adet döngüsü, kıllanma, hiperandrojenizm, obezite, glukoz intoleransı, karaciğer yağlanması, dislipidemi ve tıkayıcı uyku apnesidir” dedi.

Bugüne kadar polikistik over sendromunun nedeni olarak gösterilebilecek herhangi bir çevresel veya genetik faktör tespit edilemediğini, bu yüzden de tedavinin semptomlara göre düzenlendiğini dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Polikistik over sendromunun direkt bir tedavisi olmadığı için meydana getirdiği rahatsızlıklara yönelik semptomatik tedavi seçenekleri değerlendirilir. Aynı zamanda adet düzensizliğine sebep olabilen bu rahatsızlıkta psikolojik faktörlerin de çok önemli olduğu ve kişinin adet olamadıkça girdiği stresin, döngüyü daha da olumsuz etkilediği unutulmamalı” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli

Gebe kalmayı zorlaştıran faktör yumurtlama zamanının bilinmemesi

İnsülin direncine bağlı olarak, vücudun normalden daha yüksek insülin seviyesine sahip olması anlamına gelen hiperinsülinemi oluşur. Bu durumun da polikistik over sendromunun tam merkezinde yer aldığını vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, “İnsülin fazlalığı yumurtalıkta kontrolsüz bir yumurta üretimine neden olur. Bu yumurtalar dengeli bir şekilde üretilmediği için yumurtlama verimleri düşüktür dolayısıyla infertilite yani kısırlık ya da adet düzensizliği meydana gelebilir. Ancak bu noktada kişi asla anne olamaz gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece adet düzenli olmadığı için birlikteliği yumurtlama dönemine denk getirmek zorlaşır bu sebeple gebelik istendiği kadar hızlı gerçekleşmez” ifadelerini kullandı.

Fazla kilolardan kurtulma tedavinin ilk adımı

Polikistik over sendromu ile mücadelede ilk adımın fazla kiloya bağlı oluşan insülin direncinin düşürülmesi olduğunun altını çizen Op. Dr. Nuri Ceydeli, “Hastaların ideal kilolarına ulaşmaları çok önemli. Glukoz intoleransı, dislipidemi ve obezite varlığına bağlı olarak kişide tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski de arttığı bilinmeli. Vücuttaki tüm sistemler birbirine bağlı olduğu için düzenli egzersiz ve kilo kontrolü gibi genel sağlıklı yaşam alışkanlarını benimsemek pek çok rahatsızlığın önüne geçebilir. Diğer tedavi seçenekleri ise doğum kontrol hapları, progesteronlar, insülin duyarlılığını artıran veya yumurtlamaya yardımcı ilaçlar olarak sıralanabilir” şeklinde konuştu.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir