Ortopedi

Perthes hastalığı

Perthes hastalığı özellikle 4-10 yaş arasında oğlan çocuklarında sık görülen bir kalça hastalığıdır. Genelde ağrı kalçada olmakla birlikte uyluğun ve dizin iç tarafına yayılır. Vakaların %20si 2 taraflıdır. Hastalığın sebepleri konusunda kesin birşey söylemek mümkün değildir. Ancak hareketli hiperaktif çocuklarda daha sıklıkta görülür. Hastalık yaklaşık 2 yıl sürer , femur başı dediğimiz kalça ekleminin topunuza giden damarlarda nedeni bilinmeyen bir şekilde kan dolaşımında bozulma olur. Biz buna başlangıç evresi diyoruz bu evrede çocukta topallama aksama ve hareketle ağrı ortaya çıkar. Ağrı zaman zaman dize vurur bu evrede çekilen filmlerde kemiksel bir patoloji bulunamaz ama MR görüntülemede başlangıç evresinde hastalık yakalanabilir.

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI
Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI

Hastalığın ilerleyen evrelerinde başta nekroz dediğimiz kemik ölümü ve daha sonrada kemiğin canlanması oluşur. Bu nekroz ve canlanma(rejenesation) döneminde kalçayı yükten kurtaran cihazlar verilebilir ama her kliniğin bu konudaki görüşleri farklıdır. Cihaz verilmesin diyen ekoller de mevcuttur.

Biz genellikle femur başını tutuluşunun derecesine göre değişik cihazlar kullanmaktayız. Bütün tedaviye rağmen %10-15 oranında kalçada ilerki dönemlerde problem çıkabilir. 4-10 yaş arası kalça ve dizin iç tarafında ağrısı olan özellikle erkek çocukların perthes hastalığı yönünden mutlaka araştırılmasında yarar vardır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir