Pap smear testi şüpheli durumlarda rahim ağzı kanser öncüsü hücresel değişimlerin tespiti ve kanser olup olmadığının anlaşılması sağlayan, kadınların yılda en az bir kez yaptırması gereken çok önemli ve çok basit bir tarama testidir. HPV enfeksiyonu taşıyanlarda veya risk grubunda daha sık olarak yapılmalıdır.
Pap smear testi “rahim ağzı kanser tarama testi”, “rahim ağzı yayma testi” veya “rahim ağzından sürüntü almak” olarak da bilinir. Smear testi kadınlarda hayatı uzatıcı, son derece basit, kolay, rahat ve ekonomik bir tarama aracıdır.
Test nasıl yapılır?
Kadın doğum uzmanı muayene esnasında steril fırçalar kullanarak rahim ağzı dokusundan hücre örnekleri alınarak bir cam üzerine yayılır ve daha sonra bu sprey ile fiske edilerek patoloji laboratuarına gönderilir.
Pap Smear Testi acılı bir işlem midir?
Pap smear testi yapmak için rahim ağzından hücre alınırken hasta ağrı veya acı hissetmez. Bu tür işlemler jinekolojik check up sırasında zaten rutin olarak yapılmaktadır, yapılırken çoğu hasta hiçbir şey hissetmemektedir.
Anormal smear testinin anlamı nedir?
Testin amacı, rahim ağzındaki enfeksiyonları ve anormal (kanser yapıcı özelliği olan) hücreleri tespit etmektir. Her smear testi yaptıranda kanser şüphesi vardır diye bir kural yoktur. ASCUS, LGSIL ve HGSIL gibi durumlarda takip veya kolposkopi ile ileri tetkik gerekebilir.
Test sonucunda göre rahim ağzı kanserine işaret eden bulgulara rastlandığında tedavi erken dönemde başlanır.
Normalde bir kadının yılda bir kez bu testi yaptırması karşılaşma olasılığı olan rahim ağzı kanserinin erken teşhisiyle erken tedavi sağlar ve hayat kurtarır. Bu testle rahim ağzı kanserine en erken dönemde tanı konulması mümkündür.
Smear testini kimler yaptırmalıdır?
Adet görmeye başlayan her kadın menopoza kadar zaman içinde uygun görülen periyotlarda (normal koşullarda yılda en az 1 kez) bu testi yaptırmalıdır.
Smear testi erken tanı koymaya olanak sağlayan bir test olduğundan şikayeti olmayan kadınların da bu testi yaptırmaları gerekir.
• Rahim ağzı yarası olanlar
• Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı duyanlar
• Adet dönemi dışında kanaması olanlar
• Sürekli akıntısı olanlar
vakit kaybetmeden bu testi yaptırmalıdır.
Test ne zaman yapılmaz?
Bu testi yaptırmak için en uygun zaman iki adet arasının ortasından adetin başlangıcında kadarki dönem içindedir. Yani adet öncesi dönemde daha sağlıklıdır.
Ancak adetsiz her dönemde yaptırılabilir. Testi yaptırmadan önce 48 saat cinsel ilişkide bulunulmaması, hazneye ilaç (rahim içi fitilleri) konulmaması daha sağlıklı sonuç alınmasına yardımcı olacak önlemlerdir.
Risk grubundaki kadınlar daha sık kontrol edilmelidir…
Eşinde HPV öyküsü olanlarda, kendileri daha önceden HPV öyküsü geçiren kişilerde, genital herpes (genital uçuk) tanısı konmuş hastalarda, genital siğilleri olan (tedavi edilmiş olsalar bile) hastalarda üç ayda bir ya da doktorun uygun gördüğü periyotlarda bu testin yapılması gerekmektedir.