Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle internet kullanımı hayatımızın her noktasına dahil oldu. Artık çoğu ihtiyacımızı web üzerinden gideriyoruz.
Pandemi nedeniyle evde kalmak zorunda olduğumuz şu günlerde de, ihtiyaçlarımızı giderirken zorunlu bir şekilde internet kullanıyoruz; aslında bir şekilde sürece adapte oluyoruz.
Bu süreçte yeni oluşumlar deneyimlemekte diğer sektörlerde olduğu gibi psikoloji camiası da nasibini almakta. Bir grup psikoloğun karşı olduğu, bir grubun temkinli yaklaştığı, bir grubun da zaten işlevsel bularak kullandığı çevrimiçi (online) terapiler gündemimizde.
Benim de daha önce sık başvurmadığım, temkinli yaklaştığım, birkaç kez, taşınmak, şehir değiştirmek zorunda kalan danışanlarımla deneyimlediğim bir şey aslında online terapi.
Dünyada yıllardır kullanılan bir yöntemken, uzun zamandır ülkemizde de kullanılmaktadır. Pandemi sürecinde ise hepimiz, hızlıca online terapiye geçmek zorunda kaldık ve
işlevsel kullanabildiğimizi deneyimledik. Mesleki etik ve çerçeveyi koruyarak, sağlıklı bir şekilde kurduğumuz ilişkinin danışanlarımıza iyi geldiğini gördük ve bu şekilde onlara destek vermeye devam ettik. Görünen o ki yüz yüze yapacağımız görüşmelerin yerini bir süre daha online terapi alacak.
Online Terapi Nedir?
Terapist ile danışanın internet üzerinden, sanal ortamda yaptığı bir görüşme türüdür.
Bu görüşme türünde etik ilkelerde ve nitelikte bir değişim yoktur. Güvenlik ilkesi, gizlilik ilkesi, sınırlar, haklar hem danışan için hem terapist için yine geçerlidir.
Kimlere Uygulanabilir?
Uygulama açısından aralarında bazı farklılıklar olsa da online terapilerden çocuk, ergen, yetişkin, aile, çift herkes faydalanabilir. Hem kendimizi, hem de danışanlarımızı korumak amacıyla; ağır depresyon geçiren, yoğun intihar düşünceleri olan, ağır konsantrasyon problemi yaşayan, alkol ve madde kullanımı olan kişilerde uygulanmaması önerilir.
Hangi Terapi Ekolleriyle Çalışılabilir?
Ağırlıklı olarak kognitif temelli terapi türleri uygulanabileceği gibi diğer terapi türleri de uygulanabilir. Bunlardan en çarpıcı olanı ise EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma Ve Yeniden İşleme) Terapisi online olarak uygulanabilmektedir.
Hatta birkaç hafta önce bu hususta EMDR’ ci terapistler olarak EMDR Derneği bünyesinde online eğitimler bile aldık. Kısa bir sürede gördük ki online (EMDR) terapiyi çocuklarda bile işlevsel olarak kullanabiliyoruz.
Güvenli İlişkinin Gücü
Psikoterapist olarak bizler görüyoruz ki insanoğlunu esas iyileştiren şey güvenli ilişki. Bu yüzden terapinin türünden çok işlevi iyileştirici oluyor. Ve danışan- terapist ilişkisi de sağlıklı bir ilişki türü. Zorlayıcı bir dönemden geçerken en çok ihtiyacımız olan şey güvenlik hissi ve güvenli ilişki. Ayrıca rutini bozmamak, ruh sağlığını destekleyen önemli koruyuculardan. Bu yüzden online desteğe güvenle başvurabilirsiniz.
Meslek etiğini dikkate alarak titizlikle sürece adapte olmaya çalışıyor ve danışanlarımıza online platformda desteğimizi sürdürüyoruz.
Mesafelerin aradan kalktığı güvenli günlerde yüz yüze görüşebilmek dileğiyle,