Pandemi döneminde Kalp hastalarına tavsiyeler
Özel Medar Hastanesi Sakarya Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Özhan kalp hastalarını uyardı, “Kalp hastaları pandemiden çekinip kontrollerini aksatmamalı”
Periyodik muayenelerin yapılması gerekiyor
COVID -19 pandemisinin özellikle kronik hastalığı olan yaşlı hastaları olumsuz etkilediğini ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Özhan, “Hastalığa yakalanmaları durumunda hastanede yatış zorunluluğu, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm sıklığındaki artış nedeniyle çoğu yaşlı hasta haklı olarak hastaneye gelmeye korkar oldu. Ancak 65 yaş üstü vatandaşların aşılanma sürecinin tamamlanmış olması ve pandemi ile ilgili belirsizliklerin kısmen ortadan kalkmış olması nedeniyle artık ihmal edilen muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Koroner kalp hastaları, kapak hastaları, aort anevrizmalı hastalar, kalp yetmezlikli kişiler, hipertansiyon, kolesterol, şeker ve aritmi hastalarının en geç 6 ayda bir periyodik muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Yaşlıların, aşının yüzde 100 koruyuculuğu olmadığı için hastaneye gittiklerinde maske ve hijyen kurallarına uymaları gerekiyor” dedi.
Kan sulandırıcı ilaçlar
COVID 19 pandemisinde en çok sorulan sorulardan birinin de kan sulandırıcı ilaç kullanımı ile ilgili olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özhan bu konuda tahlil sonuçlarına göre hareket edilmesi gerektiğini rutin kan sulandırıcı iğne ya da hap kullanımının tavsiye edilmediğini vurguladı. Kan sulandırıcıların rastgele kullanımının ciddi riskleri beraberinde getireceğini söyleyen Prof. Dr. Özhan, COVID virüsünün aynı anda bir çok organın fonksiyonunu bozabildiğini, hastalığın seyrinin kişiden kişiye değişebildiğini ve tedavide yarar-zarar dengesinin çok önemli olduğunu ekledi.
Covid teşhisi ve kalp krizi tahlilleri
Prof. Dr. Hakan Özhan COVID’in ilk teşhisi sırasında yüksek çıkan kalp krizi tahlilleri ile ilgili olarak bu durumun çok sık görüldüğünü, pandemi öncesi kalp krizi olarak değerlendirilecek düzeyde yüksek çıkan tahlil değerlerinin çoğu zaman damar tıkanıklığından çok hastalığın hücrelere zarar vermesinden kaynaklandığını da söyledi. Prof. Özhan bu hastaların elektrokardiyogramlarının çoğunlukla normal olduğunu ve bir damar tıkanıklığı görülmediğini ancak virüsün miyokardit denilen hücre iltihaplanmasına yol açarak tahlil değerlerini yükselttiğini vurguladı. Miyokardit tablosunun genellikle kendiliğinden iyileştiğini aktaran Prof. Dr. Özhan, bazı hastalarda kalp yetmezliği gelişebildiğini ve bu durumun önceden tahmin edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kalp krizi olmasa da tahlil değerlerinin yüksek olmasının hastalığın kötü seyriyle ilişkili bulunduğunu belirten Özhan, bu kişilerin nefes darlığı, çarpıntı ya da göğüs ağrısı yaşamaları durumunda mutlaka bir kalp uzmanına muayene olmalarını tavsiye etti.
Koruyucu hekimlik
Son olarak pandemi döneminde koruyucu hekimlik uygulamalarına dikkat çeken Özhan, yıllardır risk faktörü olarak bilinen sigara, alkol, şişmanlık, hareketsizlik ve stres gibi faktörlerin kalp hastalığını tetikleme yanında COVID enfeksiyonunun daha ağır seyretmesine neden olduğunu belirtti. Kronik hastalıkların stressiz yaşam, düzenli yürüyüş, düzenli uyku, sigara ve alkolün terk edilmesi ve dengeli beslenme ile vücuda yerleşmeden önünün alınabileceğini belirten Özhan, ailesinde risk olan kişilerin ise 30 yaşından sonra mutlaka periyodik tahlil ve takiplerinin önemine dikkat çekti.