Akapunktur

Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon tedavisi hakkında bilinmesi gereken en önemli özellik, hastaya ve hastalığa özel olarak vücuda farklı yollarla verilebilmesidir. Belirli bir miktarda ozon/oksijen karışımının vücut boşluklarına veya dolaşım sistemine verilmesi ile yapılan iyileştirici tedaviler ozon tedavisi dolarak isimlendirilmektedir. Ozon, üç oksijen atomundan oluşan renksiz, keskin kokulu ve doğal bir gazdır. Ozon gazı, tıpta hastalıkların tedavisinde 100 yıldan fazla zamandır kullanılmaktadır. Oldukça eski bir tedavi yöntemi olmakla birlikte her geçen gün yararlı etkilerinin sayısı ve kullanımı artmaktadır.

Ozon Tedavisi Etkileri

  • Ozon, güçlü bir antimikrobiyaldir.
  • Bağışıklık sistemini düzenler. Bağışıklık sisteminin dengeli ve sağlıklı çalışması sağlanır.
  • Vücutta metabolizmayı hızlandırır.
  • Dolaşım sistemi bozukluklarının düzeltir.
  • Genel anlamda vücudun oksijen kapasitesini artırır. Tüm dokuların ve hücrelerin görevini daha iyi yapmasını sağlar.
  • Vücudun kendini iyileştirme mekanizmalarını aktive eder.

Şeker Hastalığı ve Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi şeker hastalığı tedavisinde diğertedavilerle kombine olarak kullanılabilir. Majör ozon uygulaması yaptıran şeker hastaları şekerin yan etkilerinden korunabilir. Kan şekeri, ozonun etkisiyle vücutta bulunan doku ve hücrelere daha kolay girmektedir. Bu etkisi ile tip 2 şeker hastalarının en önemli sorunu olan kan şekeri yüksekliğinin tedavisinde yardımcı olur. Ozon tedavisi uygulanan hastaların kan şeker düzeyleri dikkatle takip edilmelidir. Çünkü ozon tedavisi sonrasında kan şeker düzeyi düşebilir. Ozon tedavisi ile şeker hastalarının tedavide ihtiyacı olan ilaç dozları da azalmaktadır. Tedavi sonrası takip edilen kan şeker düzeyine göre şeker ilaçları tekrar düzenlenmelidir. Ozon tedavisi sonrasında kan şekerinin düzene girmesi ile birlikte hastaların genel durumu da düzelir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile şeker hastalarının korkulu rüyası olan mikrobik hastalıklara yakalanma riski de azalır.

Fibromiyalji ve Ozon Tedavisi

Ozon tedavisi ile dokuların ve organların oksijen ihtiyaçlarının daha iyi karşılanmaktadır. Bu etkiden kronik yorgunluğu olan bireyler de faydalanırlar. Ozon tedavisi hem ağrılı bölgelerin kanlanmasını düzenler hem de kırmızı kan hücrelerin bu bölgelere daha çok oksijen bırakmasını sağlar. Oksijensizlik ve kanlanamama sorunu çözüldüğünde ağrıya neden olan iltihapsız yangı ortadan kalkmaktadır. Sonuçta hastaların ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaç kullanma sıklığı da azalır.

Alerjik Hastalıklar ve Ozon Tedavisi

Doç. Dr. Ercan Madenci

Bağışıklık sistemi bozuklukları nedeniyle alerji oluşur. Alerjik hastalıklardan tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu durumlardan korunma yollarından biri alerjiye neden olan faktörden uzak durmaktır. Ancak bazı durumlarda bu mümkün olmamaktadır. Böyle durumlarda ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçları bırakınca alerjik reaksiyonlar kendini yeniden göstermeye başlayabilir. Köklü bir çözüm için ozon tedavisi kullanılabilir.

Dolaşım Bozukluklarında Ozon Tedavisi

Ozon tedavisinin en yaygın kullanım alanlarından biri de dolaşım bozukluklarıdır. Ozon tedavisinin dolaşım bozukluklarını iyileştirici etkisi çok sayıda tıbbi çalışma ile kanıtlanmıştır. Ozon tedavisi, klasik tedaviye ek olarak veya tamamlayıcı olarak kullanılabilir.

Ozon Tedavisi Yan Etkileri Var Mı?

Ozon gazı solunduğunda toksiktir. Göz ve hava yollarını tahriş edebilir. Ancak deneyimli bir ekiple yapılan uygulamalarda herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir.

Ozon Tedavisinin Zararlı Olduğu Hastalık Var Mı?

  • Favizim (GL-6-F dehidrogenaz enzim eksikliğinde)
  • Aşırı troid hormon yüksekliği ile seyreden hipertiroidi
  • Kanama ve pıhtılaşma bozukluğu olanlarda
  • Kronik ve tekrarlayıcı pankreas iltihaplarında
  • Yeni gelişmiş kalp krizi ve beyin kanamalarında

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanır ve Uygulama Şekilleri Nelerdir?

  1. Majör Uygulamalar: Temel ozon uygulama yöntemidir. Eğitimli sağlık personeli tarafından, özel ekipman ve cihazlar uygulanır. Hastadan100 cc kan alınarak, içerisine hastalığın teşhisine göre doktorun belirleyeceği dozda ozon eklenir. Ozonlanmış kan tekrardan hastaya damar yoluyla verilir. Bu uygulama süresi yaklaşık 15 dakika sürer ve ağrısız bir işlemdir. Genellikle haftada 2 veya 3 uygulama ve toplamda 12 uygulama olacak şekilde yapılmaktadır. Kronik hastalığı olanlarda ayda bir kez idame dozu şeklinde uygulama yapılması da önerilmektedir.
  2. Minör Uygulamalar: Hastadan alınan 5cc kan yine 5cc ozon ile karıştırılarak bu kez damardan değil kas içine enjekte edilir. Haftada 2 veya 3 kez olmak üzere yine toplam 12 uygulama yapılmaktadır. Majör uygulamayla kombine de yapılabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve alerjik hastalıklarda faydalıdır.
  3. Eklem içi Ozon: Ozon eklem içine enjekte edilebilir.  Bu yöntem ağrılı enflamatuar hastalığı olan ekleme uygulanır.
  4. Rektal Ozon: Bu yöntem genellikle bağırsak hastalıklarında kullanılır ve vücudun yeniden canlanmasını sağlar. İlk etkisi bağırsak içerisini temizlemektir ve böylece dışarıdan alınan dost bakteriler bağırsak içerisine daha kolay yerleşebilirler. Sonuçta daha sağlıklı bir sindirim sistemine sahip oluruz. İkinci etkisi, Ozon bağırsak iç yüzeyi tarafından emilerek bağırsak kaslarını güçlendirir ve spastik kolon, ülseratif kolit, hemoroid, fissür, fistül gibi rahatsızlıklar da yavaş yavaş düzelebilir. Üçüncü etkisi, bağırsak çevresini saran kan damarları tarafından emildiğinde bu damarların içerisinde bulunan kanı ozonlanır. Ozonlanan kan karaciğere taşınır ve böylece karaciğer ozon gazı ile temizlenip güçlenmektedir. Karaciğer enzimlerinde düzelme, karaciğer yağlanmasında azalma beklenmektedir.
  5. Ozon Torbalama:Ozon gazının kapalı bir sistemde ayaklar, bacaklar veya vücudun diğer bölgelerinde özel plastik torbalar içinde verilmesi işlemine denir. Bu yöntemle ülser, yaralar, uçuk ve enfekte olmuş alanlar tedavi edilebilir.

Ozon İle Anti-Aging

Ozon tedavisi vücudu hastalıklara karşısında güçlendiren bir tedavi yöntemidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar ile ozon tedavisinin insan vücudunun kendini tedavi edici faktörleri aktive ettiği gösterilmiştir. Ozon tedavisi denilince aklımıza öncelikle major otohemoterapi gelmelidir. Bu uygulamada kana karıştırılan ozon/oksijen karışımı birtakım reaksiyonlar başlatır. İhtiyacı olan dokulara daha fazla oksijen sağlanır. Bu sayede tüm vücutta hızlı bir yenilenme ve tazelenme başlar. Bu şekilde anti-aging etki ortaya çıkar. Ozon terapisi cilt yenilenmesi için de kullanılmaktadır. Ozon terapisi cilttin doğal fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayarak kendini yenilemesini uyarır ve cilttin yaşlanması durdurulabilir.

Ozon İle Diz Ağrısı Tedavisi

Diz ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır. Yıllar içinde oluşan zorlanmalar ve yaşlanma diz ekleminde dejenerasyona neden olur. Aynı zamanda romatizma gibi hastalıklar ve kıkırdak sentezinin azaldığı eklem hastalıkları da dizde sorun çıkarmaktadır. Diz eklemi içerisine ozon gazının enjekte edilmesi diz kaynaklı ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetlerini hızlı bir şekilde azaltır. Ozonun dizde hiçbir yan etkisi ve zararı yoktur. Ozon bilindiği gibi aktif oksijendir ve eklem içerisine verilen bu aktif oksijen ağrıyı ve enflamasyonu giderir. Diz artrozlarda yani kireçlenmelerde ozon tedavisi, PRP ile birlikte de kullanılabilir.

Ozon İle KOAH ve Astım Tedavisi

Kronik akciğer hastalıkları toplumda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardır. KOAH yani kronik obstruktif akciğer hastalığı (kronik bronşit, amfizem) halk dilindeki adıyla “kronik bronşit”, olarak da bilinir. Bu hastalıkta akciğerlerdeki bronşların daralması sonucu soluk alıp verme sırasında hava akımı kısıtlanır. Hastalarda solunum sıkıntısı, endişe, korku ve kronik yorgunluk görülür. Yeterli oksijen alabilmek için harcanan çaba solunum kaslarını aşırı yorar ve kişiyi halsiz bırakır. Aynı zamanda oluşan solunum sıkıntısı hastanın günlük aktivitesini ve egzersiz kapasitesini düşürür.

Bu hastalarda bağışıklık sistemi ozon tedavisiyle yeniden güçlenebilir. Kan dolaşımında bağışıklık sistem ajanları artar ve fagosit nötrofiller aktive olur. Ozon tedavisi ile bronşların inflamasyonu azalabilir ve solunum rahatlayabilir.

Astımın tedavisinde ise iyileştirilmesi gereken temel sorunlar bronşların daralmasının giderilerek hava alışverişinin sağlanması ve alerjik sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Nefes alıp verme zorluğu yaşayan astım hastası kanında oksijen oranı düşer ve karbondioksit yükselir. Ozon bu hastalarda bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın oksijenlenmesi yoluyla tedavi edici olmaktadır. Ozon tedavisi sonucunda bu hastaların boğulma hissi, zor nefes alıp verme şikâyetlerini düzeltir. Ozon tedavisiyle kullanılmak zorunda kalınan ilaçların dozunu azaltabilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı