Özgüven Eksikliğinin Sebepleri ve Arttırmanın Yolları

Özgüven, beceri ve yeteneklerimizden emin olmamıza ve böylece cesurca davranmamıza yardımcı olmak için, kendimize dönük iyimser yaklaşımlarımızla birlikte yeterli ve değerli olduğumuza dair inancımızdır. Özgüven eksikliği ise, kişinin yetenekleri ve yeterliliğine olan inanç eksikliği olarak tanımlanabilir. Özgüven, problemlerle daha olumlu başa çıkmaya ve kişinin enerjisini kendisi için en anlamlı işe yöneltmesine yardımcı olup, başarı ve sosyal ilişkilerinin kalitesini artırırken; düşük özgüven bunları engelleyebilir.

Özgüven eksikliği her kişide farklı sebeplerle ortaya çıkar. Genetik faktörler, kültürel geçmişimiz, çocukluk deneyimleri ve yaşam koşulları gibi faktörlerin hepsi bunda rol oynayabilir. Bütün bu faktörlerin oluşturduğu olumsuz yaşam deneyimleri, kendimize dair “yetersizlik”, “eksiklik”, “değersizlik” gibi inançların oluşumunda çok etkilidir. Ancak bu bizi umutsuzluğa düşürmemelidir. Geçmişimizde bizi şekillendiren bu deneyimleri değiştirmek zor görünse de o deneyimlerin bizler üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin ortadan kalması için yapabileceğimiz çok şey vardır.

Uzm. Kl. Psk. Asena İrem Ulusu

gibi faktörler özgüven düşüklüğünün en çok görülen sebeplerindendir.

Özgüven Eksikliğini Düşündüren Durumlar

     Özgüven eksikliğinden kurtulmanın ve bazı temel inançlarımızı değiştirerek hayatımızın geri kalanında güven oluşturmayı nasıl öğreneceğimize gelirsek… 

     Ama en önemlisi, özgüven eksikliğinizin kaynağını psikoterapi alarak keşfedin, bununla ilgili içgörü oluşturun ve bu problemin ortadan kalkması için terapistinizden yardım alın.

Exit mobile version