Orta kulak boşluğu ve kulak zarı iltihabına ‘Otitis Media’ denir. Tek başına olabildiği gibi genellikle bir solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte olur. Çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür. 2 yaşın altındaki çocuklarda genellikle huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, ellerini sürekli kulağına götürme, kusma, ateş gibi şikayetlere neden olabilir.
Zamanında tedavi edilmeyen ya da tedavisi yetersiz olan 2-6 yaş grubu çocukların kulaklarında orta kulak efüzyonu dediğimiz sıvı kalabilir ve bu sıvı zamanla orta kulakta koyulaşarak, zarda çökme, delinme ve akan kokan iltihaplı bir kulak haline gelmesine neden olabilir.
Çağımızda hastaların artık daha erken doktora başvurmaları, tedavilerinde uygun antibiyotik kullanımı ile komplikasyonların görülmesi olasılığı oldukça azalmıştır. Çocuklarda orta kulak iltihabı tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.
Akut orta kulak iltihabı sırasında yaklaşık 20-30 dB işitme kaybı olur, fakat bu durum geçicidir. Tedavi sonrası sıvı ortadan kalktığında bu sorun düzelir. Enfeksiyon uzadığında ya da hasta geç dönemde başvurduğunda kulak zarı delinmiş ve dış kulak yolu iltihaplı sıvı ile dolmuş halde görülebilir. Bu durum 2 aydan uzun süredir varsa adı artık kroik otitis media olmuştur ve zardaki delik kalıcıdır. Yine yaklaşık 20-30 dB kadar işitme kaybı vardır.
Orta kulaktaki enfeksiyon tedavi edilmezse zaman içerisinde orta kulak kemikçikleri de yıpranır ve işitme kaybı daha da artar. Başlangıçta sadece zar onarım ameliyatı ile düzelebilen rahatsızlık, büyük kulak ameliyatları gerektirecek düzeye gelebilir. Bu yüzden çocuk ya da yetişkinde orta kulak enfeksiyonları önemlidir ve tedavisi ertelenmemelidir.