Orta kulak hastalıkları !
Östaki borusu hastalıkları; yutkunma sırasında östaki borusu açılma mekanizması bozulmuştur, nadiren tüpün organik bozukluğuda sebep olabilir. Orta kulakta negetif basınç oluşur. KIsa ve uzun süreli olabilir. Basınç hissi ile başlayıp, işitme kaybına gidebilen sıvı birikimi oluşabilir. Tıbbi tedaviye yanıt alınamazsa, gerekli muayenelerden sonra parasentez , ventilasyon tübü takılması yapılabilir.
Akut orta kulak iltihabı; Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında oluşur, bazen hematojen yollada oluşabilir. İleri derecede zonklayıcı tip kulak ağrısı, işitme azlığı, ateş, kırgınlık yapar. Genellikle tıbbi tedaviyle tamamen düzelir.
Mastoidit; Orta kulak iltihabının ensık komplikasyonudur. İltihap orta kulaktan mastoid kemik(kulak arkasındaki kemik) içine doğru yayılır. Kulak akıntısı, kulak arkasına basmakla ağrı ve kulak kepçesini öne doğru iten şişlik olur. Tıbbi tedavi dönemi kaçırılmışsa operasyon gerekebilir.
Kronik orta kulak iltihabı; Temelinde mastoid kemik havalanma bozuklukları ve dirençli mikroorganizmalar yatar. Tekrarlayan kulak akıntıları ve işitme kaybı olur, kulak zarı deliktir. Tıbbi tedavi ile kulak akıntısının kurutulması gerekir, su kaçmasına engel olmak gerekir. Ameliyatla bazen düzeltilebilir.
Cholesteatom; kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen kan gelmesi, baş ve kulak ağrısı yapan bir hastalıktır. Hastalık orta kulak kemiklerini, mastoid kemiği eriten bir yapısı vardır ve tehlikeli bir hastalıktır. Mutlaka ameliyat edilmelidir. Beyin absesi, menenjit, sepsis, iç kulağa yayılma, yüz felci gibi komplikasyonları vardır.
Otoskleroz; İç kulak kemik kapsülünün odaklar halinde mineral metobolizması bozukluğudur, kemikleşme odakları oluşur. Kulak kemikçiklerinde harekett bozukluğu yaptığı için(stapes fiksasyonu) iletim tipi işitme kaybı meydana gelir. Ameliyat ile işitme kaybı yüksek oranda düzeltilebilir. Beceri, özel ilgi isteyan bir operasyondur. Tüm KBB hekimlerince yapılmaz.
Travmatik kulak zarı perforasyonları(yırtılması); Kulağa tokat atma, vurma, üzerine düşme, kulağı kuracalama sonucu kaza ile olan bir durumdur. Hafiften, ileri dereceye değişen işitme kaybı, uğultu, ağrı ve bazen kanlı bir akıntı gelmesi olur.
Oluşan yırtık küçükse kendiliğinden spontan iyileşir. Yırtık büyükse küçük bir müdehale ile düzeltilebilir. Düzelmeyen hastalarda kulak zarı ameliyatı( myringoplasti ) ameliyatı gerekebilir. Çok şiddetli darbelerde orta kulak kemikçikleri ve iç kulak siniri hasar görebilir.
Barotravma; Ani basınç değişikliklerinde ( dalma sırasında, uçaklarda iniş veya kalkış sırasında) oluşabilir. Hafif bir ağrıdan, kulak zarı yırtılamsına kadar değişen bulgular olabilir. Ağrı, işitme kaybı, çınlama, uğultu, baş dönmesi olabilir. Bulgulara göre tedavisi planlanır.
Effüzyonlu otitis media; (orta kulakta sıvı birikmesi); Effüzyonlu otitis media sık görülen bir hastalıktır.Çocukların %50-60’ı hayatın ilk yıllarında orta kulakta effüzyon olan bir dönem geçirir. Bu dönem kısa sürerse fark edilmeden iyileşir.
En önemli bulgu işitmenin azalmasıdır. Okul başarısını işitme azlığı etkiliyebilir. Kulak zarının çökmesi tedavi edilmezse adeziv otit gelişirse işitme kaybı düzeltilemiyebilir. Tedavisi zamanında yapılan kişilerde işitme tamamen normale döner. En sık nedeni çocuklukta burun tıkanıklığı yapan geniz eti büyümesidir.
Erişkinlerde tek taraflı effüzyon olan kişilerde nazofarenks tümörü açısından muayene yapmak gerekir. Orta kulak iltihabının iyileşme döneminde bir süre effüzyon oluşabilir. 3 aydan fazla devem eden effzüyonlara operasyon yapılır, gerekirse kulak ventilasyon tüpü takılır. Yarık damaklı ve down sendromlu kişilerde effüzyon sık görülebilir.
Yanında sigara içilen veya yatar pozisyonda biberonla beslenen bebeklede effüzyon oluşabilir. Tedaviyle düzelmeyen hastalar ventilasyon tüpü takılır. Tüp takıldıktan sonra kulağı sudan korumak faydalı olur.