Omuz periartirti nedir? Nasıl geçer?
Tıp dilinde omuz pediartriti olarak tanımlanan omuz donması hastalığı, toplumda %2-5 oranında görülür. 40-60 yaş arasındaki kadınları daha çok etkileyen omuz periartrit belirtileri arasında dişleri fırçalamada, saçların taranmasında, düğme iliklemede, fermuar çekmede, araba kullanmada, giyinme de arka cebe ulaşmada zorluk yer alır. Kişi elini başına, karşı omzuna ve sırtına götürmede sıkıntı yaşıyorsa omuz hareketlerinde sıkıntı söz konusudur. Nedeni ne olursa olsun hareket kısıtlanması donmuş omuz hastalığının erken belirtisidir.
Omuz pediartriti nedir?
Omuz eklemi etrafında yer alan kapsülde ve kapsülü çevreleyen yumuşak dokuda iltihaplanma sonucu oluşan omuz pediartrit hastalığı ciddi ağrılara ve hareket kısıtlılığına neden olan bir hastalıktır. Adeziv kapsülit ya da donmuş omuz olarak da bilinen hastalık günlük yaşam aktivitelerinde önemli kayıplara yol açar. Özellikle geceleri şiddeti artan ağrı ile karakterizedir. Hastalığın erken dönemlerinde ciddi ağrılar ön plana çıkarken ilerleyen dönemlerde hareket kısıtlılığı ve tutukluk gelişir. Ağrı azaldıkça omuzdaki hareket kısıtlılığı ve tutukluk artar ve omzun tüm hareketleri etkilenerek hareketsizlik nedeni ile kaslarda zayıflama meydana gelir.
Omuz pediartriti nedenleri nedir?
Nedeni tam olarak bilinemeyen omuz pediartriti hastalığı, birçok sebebin bir araya gelmesi ile oluşabilir. Tendinitler, omuz çevresinde kasların birleştiği noktalardaki zorlanmalar, akciğer hastalıkları, boyun fıtığı ve kireçlenmeleri, iltihaplı romatizmalar ve şeker hastalığı en önemli nedenleridir. Herhangi bir nedenden dolayı omuz eklemi kapsülü sertleşerek büzüşür ve kol hareketlerini kısıtlar. Eklem hasarlarına neden olan yaralanmalar ya da ameliyatlar sonucu kolun uzun süre hareketsiz kalması da omuz pediartritine nedeni olabilir. Genellikle tek bir tarafın tutulan hastalığın tanısı için klinik ve fiziksel muayene yapılır. Manyetik rezonans, röntgen ve laboratuar testleri ile hastalığın altında yatan ana neden saptanabilir.
Donuk omuz ağrısı nasıl geçer?
Donmuş omuz tedavisi için inflamasyon giderici ve ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Kasların gevşemesini sağlayan elektroterapi, derin ve yüzeysel ısıtıcı, eklemlerin açılmasını sağlayan egzersizler içeren komplike bir fizik tedavi kürleri en iyi tedavi yöntemidir. Doktor tarafından önerilen donmuş omuz egzersizleri ile eklem hareketleri artırılabilir. Omuz içine yapılan enjeksiyonlar da hastalığın tedavisini destekleyici yöntemlerdir. Hastalığın başlangıç döneminde soğuk uygulamalar, ilerleyen dönemlerde ise sıcak uygulamalar iyileşmeye katkı sağlar. Ağrının yoğun olduğu bazı vakalarda kortizon enjeksiyonuna başvurulabilir. Yapılan tüm egzersiz, ilaç ve enjeksiyon tedavisine karşın herhangi bir iyileşme söz konusu değilse ameliyat önerilebilir. Omzun sertliğini alan artroskopik cerrahi uygulaması ile birlikte düzenli bir egzersiz programı tam bir iyileşme sağlayacaktır.