Okula dönen çocuk ve gençlerin Omurga sağlığına Dikkat!

Gelişme çağındaki çocuk ve gençlerin okul çantası taşırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında okul çantası seçiminde ağırlığın sırta doğru dağılımı önem taşıyor. ‘Özellikle 11 yaş sonrasında kendini gösteren skolyoz sorununu düşündüğümüzde ağır çanta taşımaktan kaçınmanın önemi anlaşılıyor. Ağır yükler söz konusu olduğunda tekerlekli valiz tipi okul çantası kullanmak en doğru seçim. Sırt çantaları tercih ediliyorsa da tek taraflı kullanımdan kesinlikle kaçınılmalı. Sırt çantalarında iki kayışın da dengeli olarak takılmasına, varsa bel ve göğüs bantlarının da bağlanmasına özen gösterilmeli. Çapraz postacı tipi çantalar tercih ediliyorsa da önce sağdan sola, sonra soldan sağa şeklinde dönüşümlü bir kullanımla denge sağlanmalı. Özellikle orta okul ve lise yaşlarındaki gençler daha havalı göründüğü için sırt çantasını tek kayışla taşıyarak omurga sağlıklarıklarını riske atıyor.” Diyen Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay, çocukların ayakkabı seçimlerinin de önemine vurgu yapıyor.

OKUL AYAKKABISINDA KRİTER RAHATLIK OLMALI

Ayak sağlığı için okul ayakkabısı seçiminin önemini anlatan Op. Dr. Evren Fehmi Atay, “Düz tabanlı kösele tipi ayakkabı ve babetlerdense ayağın tüm alanlarını eşit biçimde destekleyen spor ayakkabılar ayak sağlığı için tercih sebebi. Tabanı düz, yerin sertliğini direkt ayağa yansıtan, ayak kirişini desteklemeyen ayakkabıları önermiyoruz. Tabanı yumuşak, ayak kirişini destekleyen, sıkmayan  spor ayakkabılar ise güvenle kullanılabilir” diyor.

Ayakkabı alırken söylenen “giydikçe genişler” ifadesinin çok yanlış olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Evren Fehmi Atay, “Ayakkabı mutlaka çift olarak denenmeli ve 5-6 dakika mağaza içinde yürünerek ayaklarda sıkma, vurma olup olmadığı gözlemlenmeli. Sonradan açılır diye alınan ayakkabılar kemiğin büyüme kıkırdaklarını ezebilir ve ileride ayak şeklinde sorun yaratabilir” diyor.

“HAYAT HAREKETTİR, HAREKET ETMEK İSE HAYAT”

Yeni neslin bilgisayar, tablet ve telefon kullanımına bağlı olarak gitgide hareketsizleştiğine vurgu yapan Op. Dr. Evren Fehmi Atay, hareketli bir çocukluğun faydalarının yetişkinliğe hatta yaşlılığa bile sirayet edebileceğini söylerek şöyle devam ediyor: “Geçmiş yıllardaki okul sıralarına oranla yeni nesil okul sıraları çok daha ergonomik. Ancak geçmişte teneffüs aralarında tüm çocuklar hızla bahçeye çıkar ve oyun oynarken şimdilerde çocuklar ders molalarını telefon ve tabletleriyle geçiriyor. Çocukların bedensel kapasitelerine uygun spor aktivitelerinde bulunması, teneffüslerde arkadaşlarıyla oyun oynaması hem fiziksel hem zihinsel hem de sosyal açıdan çok önemli. Hem evde hem de okulda çocukları hareketsizliğe alıştırmayalım, vücut kapasitelerine uygun bir şekilde harekete teşvik edelim. Hayatın hareket, hareketinse hayat olduğunu hiç unutmayalım.”

Exit mobile version