Okul Döneminde Salgınların Önüne Geçmek İçin Aşılama Önemli
İnsan yaşamı içinde okul çağı özel bir dönemdir. Okul çağı çocukların büyüme ve gelişme dönemidir. Okulda çocuklar toplu halde bulundukları için bulaşıcı hastalıkların görülme ve yayılma hızı daha fazla olabilir, ancak toplu halde bir arada bulunmalarının iyi bir yönü aşılama gibi koruyucu önlemlerin daha kolayca alınabilmesidir.
Okul çağında çocukların takibi nasıl olmalıdır?
Okul yılları boyunca ortaya çıkabilecek ve eğitimi engelleyebilecek görme, işitme bozuklukları, vb gibi sorunlara yönelik tarama muayenelerinin her yıl ya da 1-2 yıl ara ile yinelenmesi gerekebilir. Bu incelemeler sonucunda hastalık kuşkusu olan öğrencilerin konunun uzmanı tarafından yeniden değerlendirilmeleri gerekir.
Diş sağlığı taramaları atlanmamalıdır. Diş çürüklerinin erken tanınıp tedavi edilmesi o dişin kaybını önlediği gibi, vücuttaki bir enfeksiyon odağının da ortadan kalkması demektir, ayrıca bu taramalar sırasında bir diğer diş sağlığı sorunu olan oklüzyon (şekil ve yerleşim) bozuklukları da saptanabilir.
Öğrencilerin boy ve ağırlıkları her yıl ölçülmeli, gelişiminde gerilik saptananlar ileri incelemeler için çocuk doktoruna başvurmalıdır.
Bebeklikte başlanan aşıların pekiştirme dozlarının okul çağında yapılması, öğrencilerin toplu olarak bir yerde bulunması nedeniyle önemlidir. Ülkemizde ilkokul 1. sınıfta tetanoz, difteri, çocuk felci, kızamık ve PPD (-) olanlara verem; ilkokul 5. sınıfta ise tetanoz ve difteri aşıları devlet tarafından yapılmaktadır. Hepatit A ve B aşılarının ise ilkokul döneminden önce tamamlanmış olması gereklidir.
Öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişimine olumlu katkıları olduğu için spor etkinlikleri desteklenmeli, beden eğitimi derslerine katılmama raporları çok dikkatle verilmelidir. Sağlık için temizliğin önemi, kazalar ve hastalıklardan korunma, ilkyardım, sigara ve alkolün zararları ve cinsel eğitim gibi konularda öğrencilere eğitim verilebilir. Bu eğitimin öğretmen tarafından verilmesi ve sağlık çalışanlarının danışmanlık görevi yap