Okul çağındaki çocuklarda omurga sağlığı
İnsan vücudu büyük bir ahenk halinde çalışır. Sistemler kendi içlerinde de bu uyumun devamını sağlar. Kas-iskelet sistemi de vücudumuz için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu sistemin en önemli unsurlarından biride omurgamızdır. Omurga konumu ve yapısı itibariyle hayati bir öneme sahiptir. İnsan yaşamının her anında kendini hissettiren bir yapı olarak omurganın çok hassas olduğunu söyleyebiliriz. Büyüme ve gelişme çağlarında ise omurga sağlığına daha çok özen gösterilmesi gerekir. Bu yüzden okul dönemi omurga sağlığı için bir kırılma dönemidir.
Omurganın vücudumuz için üç temel fonksiyonu vardır. Koruma vazifesi bunlardan bir tanesidir. İçinden geçen spinal kordu dış etkenlere karşı korur. Bu şekilde sinir yapısında hasarlanmanın önüne geçilmiş olur. Diğer bir fonksiyonu ise baş, gövde ve pelvis (leğen kemiği) arasında hareket bütünlüğünü sağlamaktır. Bu sayede vücudumuz bir bütün olarak dengede durmayı başarır. Hareket yeteneğimizi en mükemmel şekilde ortaya çıkarmamızı sağlar. Sonuncu fonksiyon ise üst bölgelerdeki ağırlığı alt bölgelere iletmesidir. Yük taşıma ve iletme aracı olarak iş görür. Omurga şekil bakımından eğriliklerden oluşur. Bu eğriliklerin günlük yaşam aktivitelerinde büyük önemi vardır. Yatarken, otururken, yürürken, ayakta dururken ya da eğilirken bu omurga sistematiğini bozmamak gerekir. Okul cağındaki çocuklarda tüm kas iskelet sisteminde olduğu gibi omurgada da bir büyüme ve gelişim söz konusudur. Bu yaşlarda omurganın nasıl korunacağına dair eğitilmemiş öğrenciler ilerisi için omurga sağlığını kaybetmeye adaydırlar. Okul döneminde zamanın büyük bir kısmını oturarak geçiren öğrenciler doğru pozisyonları öğrenerek sağlıklı yaşam için ilk adımı atabilirler. Günün diğer vakitlerinde de omurga sağlığının nasıl korunacağı üzerine iyi bir eğitimle hayat boyu sağlıklı omurgaya sahip olabilirler.
Vücudun taşıdığı yükü leğen kemiğine ileterek bir köprü vazifesi gören omurganın okul döneminde ne kadar yükü rahatlıkla taşıyacağı ise çok merak edilen bir sorudur. Aileler çocukların sırt çantalarında taşımak zorunda oldukları materyallerin fazla oluşundan yakınsalar da doğru taşıma şekli noktasında daha büyük problemler olduğunu görüyoruz. Bu konuda ailelerin ve çocukların iyi bir eğitimden geçilmesi gerekir. Omurganın taşıdığı yük kadar taşıma şeklide önemlidir. Sırada otururken omurganın hangi şekilde daha uygun pozisyonda olacağı bilinmelidir. Hangi sıklıklarla pozisyon değiştirilmesi gerektiği hem öğrenciye hem aileye hem de öğretmenlere öğretilmelidir. Bu sayede çocuklar daha küçük yaşlarda omurga sağlığını korumayı öğrenebilir. Geleceklerine daha sağlıklı bir şekilde adım atabilirler.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…