Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Ofis hastalıkları nelerdir? Korunmak için neler yapılmalı?

Teknolojinin gelişimi hayatı kolaylaştırsa da bazı sorunları beraberinde getirir. Bilgisayar kullanımı başta olmak üzere masa başı çalışanlarında görülen bazı rahatsızlıklar ve hastalıklar ofis hastalıkları olarak adlandırılır. Toplumda görülme sıklığı %20-25’lere ulaşan ofis hastalıkları özellikle çalışma pozisyonlarında yapılan hatalar sonucu oluşur. Aynı pozisyonda uzun süre kalma, el bileği ve parmaklara aşırı yüklenme, tekrarlayan hareketleri bilgisayar ekranları, klavyeler bel, sırt ve boyun kasları üzerinde baskıya sebep olarak kronik ağrılara yol açabilir. Bunlara ek olarak ofis ortamının nem, ısı, ışık ve konfor yönünden uygunsuz sağlık koşullarına sahip olması ofis çalışanlarını olumsuz etkiler.

Ofis hastalıkları nelerdir?

Vücudun temel hareketlerini sağlayan bel, sırt ve boyun kasları kullanılmaması ya da sürekli aynı pozisyonda kalması nedeniyle zayıflar. Bu kasların zayıflaması vücudun tüm yükünün kemik ve eklemlere binmesine yol açarak boyun ve sırt ağrısı şikâyetlerine neden olur. Kapasitesinden fazla yük ile karşı karşıya kalan bölgelerde sinir sıkışması oluşabilir. Ayrıca bel ve sırt ağrısı, boyun ve bel fıtıkları, özellikle diz bölgesinde görülen kıkırdak aşınması yaygın olarak görülen ofis hastalıklarıdır. Sürekli klavye kullanımı sonucu ön kol, el bileği ve dirseklerde kas ağrıları gelişir. Ofis çalışanlarında ilerleyen yaş ile birlikte osteoporoz riski daha yüksektir. Fiziksel aktivitenin azlığına aşırı beslenme de eklenirse kilo alma, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği ve yüksek tansiyon gibi hastalıklarda görülebilir. Çalışma ortamının stresli olması uyumsuzluk, mutsuzluk, öfke, depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

Ofis hastalıklarından korunmak için neler yapılabilir?

Masa başı iş yapanlar, ofis hastalıklarından korunmak için düzenli fiziksel aktivite, düzenli uyku, yeterli ve dengeli bir beslenme programı, sosyal gruplara üye olarak ve kendine hobi edinerek stresten uzak durabilir. Modern ofis şartlarında çalışmak çalışanın verimliliğini arttırır. İş yeri sahipleri çalışanların sağlığını korumak için ergonomik ofis tasarımına önem vermelidir. Ofis çalışma masası yüksekliği çalışanın boyuna uygun olarak seçilmelidir. Bel ve sırt ağrılarını engellemek için ergonomik sandalye ya da koltuk kullanılabilir. Çalışanın koltuğu beli kavramalı ve yüksekliği ayarlanabilir olmalıdır. Koltuk bel desteği veya sandalye bel desteği ile dik bir şekilde oturması sağlanabilir. Bilgisayar kullanan çalışanlar monitörün tam karşısında ve göz hizasında olmasına dikkat etmelidir. Ergonomik klavye kullanımı ile dirsek ve el bileklerinin sağlığı korunabilir. Sürekli bilgisayar kullananların aralıklı olarak gün içinde ön kol egzersizi yapması önerilir. Her 20-30 dakikada bir ayağa kalkarak kısa yürüyüşler yapılması ve sağa sola dönüşlerde tüm bedenin döndürülmesi ofis hastalıklarından korunmayı sağlar.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir