Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisinde Destekleyici Öneriler
Düzenli ve kaliteli uyku genel sağlık için önemli olduğu kadar psikolojik sağlık için de önemlidir. Düzenli ve kaliteli bir uyku ile sağlıklı melatonin salınımı tüm psikiyatrik hastalıkların tedavisinde olmazsa olmazdır. Bu nedenle uyku düzeninizin oturtması oturmasını sağlamak önemlidir. Bu konuda düzeltemediğiniz güçlükler var ise doktorunuz ile mutlaka paylaşın. Özellikle gece gündüz uyku döngü değişiklikleri, yani gece çok geç yatıp gündüz uyuma, uykuya dalmada güçlük, uykuların nedensiz sık bölünmesi, sabah istemeden erken uyanma, sabah uyanamama, gündüz uykululuk hali gibi durumlar müdahale edilmesi gereken durumlardır. Eğer yakınınız OKB hastası ise hastanızı doktoru ile bu konuyu paylaşması için destekleyin.
Ayrıca düzenli yaşam, düzenli uykuyu da beraberinde getirir. Bu nedenle düzenli yaşam ve düzenli uykuya dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer OKB’si olan kişi yakınınız ise yakınınızı öncelikle bu konuda desteklemelisiniz. Sabah kalkması için bir hedefi olması, yaşam amaç ve motivasyonlarının arttırılması konusunda zorlayıcı, nasihat verici olmadan destek sağlamak önemlidir. Bu konuda hastanın çabaları desteklenmeli, ödüllendirilmeli, sonraki çabaları için pozitif pekiçtireç sağlanmalıdır.
Egzersizin kronik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri pek çok çalışma ile gösterilmiştir. Psikiyatrik hastalıklara olan etkilerini ise inceleyen yine birçok çalışma vardır. Bu çalışmalar egzersizin nörotrofik faktörler, nörotransmitterler ve sitokin salınımları ve beyin kan akımı üzerindeki etkileri aracılığı ile ruhsal iyilik hali sağladığını, belirtileri azalttığını ve koruyucu etkileri olduğunu göstermektedir. Bu nedenle egzersiz ve aktif yaşamı hayatınıza oturtarak yaşam biçimi haline getirmek tedavide önemli bir avantaj sağlayacaktır. Yine yakınınız OKB hastası ise yakınınızı aktivitede bulunmak için cesaretlendirebilir, ona bu konuda model olabilir ve bu konuda ona eşlik edebilirsiniz.
Bazı besinsel takviyeler ana tedavi edici olmasa da tedaviye destek sağlayabilir. Örneğin bağırsak mikrobiyatasının insan sağlığında önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Sağlıksız beslenme ile psikiyatrik hastalık ilişkisi de bağırsak mikrobiyatası üzerinden kurulmaktadır. Beslenme ve birçok çevresel etken ile bağırsak mikrobiyatasında patojen (hastalık yapan, kötü) bakteriler artar. Ve bunlar bağırsağa sızarak kronik inflamasyon yaratır. Bunun psikiyatrik hastalıları ortaya çıkaran bir faktör olduğu belirtilmektedir. Tam tersi bağırsaktaki yararlı bakterilerin büyümesini teşvik eden beslenme kronik enflamasyonu azaltarak psikiyatrik tablolara iyi gelebilmektedir. Rafine karbonhidratlar, şeker, doymuş yağ asitleri bağırsak bakteri dengesini bozarak, zararlı bakterileri arttırıp kronik enflamasyon ve psikiyatrik hastalıkları tetikleyici olabilmektedir. Bu nedenle hastanın diyetine özen göstermesi, sağlıklı beslenmesi, obeziteden uzak durması, probiyotik besinlerin alımına özen göstermesi önemli bir nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastanızı bu konuda motive etmek destekleyici tedavi açısından önem kazanmaktadır. Beslenmede ayrıca B12 vitamini, D vitamini, Magnezyum, Omega-3 içeriği zengin besinleri tüketmek, bunlar vücudumuzda eksik ise ve besinler ile almakta zorluk var ise dışarıdan alım ile takviye yapmak önemlidir.