Ortopedi

Morton nöroması

Morton nöroma nedir ?

Yürüme esnasında ayaklarımızın belli bölgelerine daha fazla yük biner. Bazı bölgeleri ise daha az yük alır.Bu yük dengesinde ki dağılımın değişmesi ile sinirsel anatomik yapıların hasar görmesi ile ayak ağrısı şikayetleri olur.Sıklıkla Ayak ağrısı yapan nedenlerden biride Morton nöroması’dır.En sık 3. Ve 4. Parmaklar arasındaki digital sinirin sıkışması ile kendini gösterir.

En sık kimlerde görülür ?

Op. Dr.Birol Basiç
Op. Dr.Birol Basiç

Yüksek kavisi olan (pes cavus), ya da düz taban (pes planus) ayaklarda topuklu yada sivri uçlu ayakkabıları sık kullananlarda morton nöroma problemi daha sık görülür.

Belirtileri nelerdir ?

Problemin hastalardaki en tipik davranış biçimi belli bir yürümeden sonra ayakta ağrının başlaması;ağrı dayanılmaz boyutlara geldiği zaman hastaların ayakkabılarını çıkardıkları zaman rahatlamalarıdır.

-Parmaklarda oluşan uyuşukluk ve kramp hissi.

-Ayak tabanında rahatsızlık hissi

-Ayakkabı içerisinde yabancı bir cismin var olduğu hissi

-Ayak ve ayak parmaklarında elektriklenme hissi

-Ayak tabanın da bir kitle hissi sık görülen şikayetlerdir.

4-Nasıl teşhis Konur ?

Fizik muayene bulgusu olarak tipik testlerden biri Mulder’in klik testidir.Bu test de 1. ve 5. Metatarslar yanlardan sıkıştırılır.Hastanın parmakların da ağrı veya uyuşukluk hissi oluşuyorsa ve bazen bir atlama(klik) sesi geliyorsa test pozitif demektir.

En güvenli teşhis MRI( Manyetik Rezonans) ile konur. İlaçlı çekilen MR’da problemli saha verilen ilacı tutar ,MR’da sıkışan ve genişleyen sinir görüntülenir.

5-Tedavi seçenekleri nelerdir ?

Konservatif tedavi:

Öncelikle tercih edilen yöntemdir..Hastanın ayağına uygun yapılan tabanlık sonrası belirgin bir iyileşme görülebilir.hastalara NSAİ ağrı kesiciler verilebilir. Bunlardan sonuç alınamazsa Morton Nöroma olan bölgeye belli periyotlarla kortizon veya PRP enjeksiyonu yapılabilir. Bundan da sonuç alınamazsa geriye bir tek cerrahi seçenek kalmaktadır.

Cerrahi tedavi:

.Ameliyatın temel prensibi; sıkışıp değişikliğe uğramış dijital sinirin o bölgesi cerrahi olarak çıkarılır. Ameliyat sonrası 2 haftalık istirahat’den sonra iyileşme süresi 6-8 hafta kadardır. Hasta ameliyat sonrası hemen topuğuna basarak gezebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir