Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Migren cerrahisi

Migren en sık rastlanan ve en fazla ağrıya yol açan nörolojik hastalıklardan biri. Türk Baş Ağrısı Epidemiyolojisi Çalışma Grubu’nun araştırmasına göre 15-55 yaş grubu arasındakilerde migren görülme sıklığı kadınlarda yüzde 21.8, erkeklerde yüzde 10.9. Başka bir deyişle her yüz kişiden 16’sı migren ağrısı çekiyor. Kadınlarda migren ağrısına erkeklerden iki-üç kat daha fazla rastlanıyor.
Yüz germe ameliyatı yaptığımız aynı zamanda migren şikayetleri mevcut olan hastalarda ağrıların ortadan kalktığı görülünce endoskopik migren cerrahisi doğdu. Zaten alın germe ve kaş kaldırma ameliyatları sırasında kestiğimiz bazı kasların bu sinirlerin üzerindeki baskının kalkmasına neden olduğunu gördük. Ve böylece sıklıkla migren hastalarında bu tedaviyi uygulamayabaşladık.
Ameliyat, nöroloji uzmanlarınca daha önce migren teşhisi konulmuş ve ağrıları başlatan belli tetik noktalara sahip hastalarda uygulanıyor.Burada tetik noktaları açıklamak gerekiyor. Yüz ve ense bölgesinden çıkan bazı sinirlerin çıktıkları noktada kaslar veya bazı damarlar tarafından baskıya uğraması mümkündür. Hasta, ağrıların bu tetik noktalardan başladığını tarif ediyorsa , biz, bu tetik noktalara önce botox diye bilinen bir toksin enjekte ederek kasların sinire yaptığı baskıyı ortadan kaldırıyoruz. Botox’tan iyi netice alıması aynı zamanda hastanın migren cerrahisi için aday olduğunu gösteriyor. Yani Botox hem uygun hasta teşhisinde yardımcı oluyor hem de etkinlik ortaya çıkınca hastalar tedavinin kalıcılığını istiyorlar. İşte bu noktada endoskopik plastik cerrahi devreye giriyor.
Ameliyat nasıl gerçekleştiriliyor?

Op. Dr. Zekeriya KUL
Op. Dr. Zekeriya KUL


Tetik noktaların sayısına bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Her bir nokta için yapılacak işlem yaklaşık 1 saat sürüyor. Alın bölgesindeki ve şakak bölgesindeki sinirler için saçlı deri içerisinden özel endoskopik aletler ve kamera eşliğinde girerek bu bölgelerdeki sinirlerde bası etkisi olan kasları serbestleştiriyoruz. Ense bölgesindeki tetik nokta için ise sinirin çıkış noktasına uyan bölgede yapılan küçük bir kesi ile giriyoruz. Ameliyatta serbestleştirlen sinirler motor sinirler değil. Ağrı duyusunu taşıyan duyu sinirleri. Kaldı ki ameliyatta bu sinirleri kesmiyoruz sinirler gene eski fonksiyonlarını koruyor. Sadece üzerlerindeki baskıyı ortadan kaldırıyoruz. Eğer işlem, lokal anestezi ile yapıldıysa, hemen sonrasında normal hayata dönülebilir.
Genel anestezi altında yapılan işlemde ise 1 günlük istirahat öneriyoruz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir