Mide kanseri

Mide Kanseri Nedir?

Sindirim sisteminin bir parçası olan mide, besinleri kimyasal ve fiziksel olarak parçalayıp ( vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, yağlar, proteinler ) işlemek ile görevlidir. Bu yiyecekler yemek borusu aracılığı ile mideye ulaşır. Mide ve yemek borusu üst sindirim sisteminin birer parçasıdır. Mide duvarı üç dokudan meydana gelir. Mukoza katmanı, muskularis katman ve serozal katman.
Yaş, diyet ve mide hastalıkları mide kanserine yakalanma riskini arttırabilir.

Bir hastalığa yakalanma riskini arttıran herhangi olumsuz bir duruma risk faktörü deriz. Bir risk faktörüne sahip olunması kanser olunacağı manasına gelmez. Fakat şöyle bir durum daha var ki hiç bir risk faktörüne sahip olmayanlarında kanser olmayacağı söz konusu değildir.

Aşağıdaki durumlar mide kanseri için risk taşırlar.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanserinin ileri evrelerinde aşağıdaki belirtiler görülebilir.

Prof. Dr.Hakan Yanar

Bu sorunlardan herhangi biriyle karşılaşıldığı zaman bir doktora danışılmalıdır.

Mide Kanserini teşhis etmek için aşağıdaki testler uygulanabilir.

Fiziksel Tedavi ve Hastanın Öyküsü : Hastanın sağlık alışkanlıkları, geçmişte yaşadığı hastalıklar ve tedavileri hakkında öyküsü ele alınır . Hastanın vücudunda olağan dışı bir görüntü var ise bu fiziksel tedavi ile görülebilir.

Kan Kimyası : Hastadan alınan kanın labatuvar ortamında incelenmesi sonucunda vücuttaki organ ve dokulardan kana salınan bazı maddelerin miktarlarını ölçmek için yapılan bir prosedürdür. Bir maddenin alışılmadık miktarda ( az ve ya yüksek ) üretildiği gözlemlenebilir ve bu hastalığın belirtisi olabilir.

Tam Kan Sayımı (CBC) : Kan örneğinin çizildiği ve aşağıda belirttiğimiz maddelerin kontrol edildiği genel bir prosedürdür.
Kırmızı kan hücreleri sayısı, beyaz kan hücreleri sayısı ve trombositler
Hemoglobin -kırmızı kan hücreleri miktarı

Üst Endoskopi: Özfagus ( yemek borusu ) ve mide içine bakmak için kullanılan genel bir tıbbı tanı aracıdır. Endoskop adı verilen ışıklı, esnek ve ucunda bir video kamera bulunan tüpün ağız yoluyla yemek borusu içine itilerek görüntü elde edilmesine denir.

Gaita’da Gizli Kan Testi: Sadece mikroskopla görülebilen kan için dışkı örneği alınması ve bu dışkının mikroskop ile incelenmesidir.

Baryum Yutmak: Hastaya baryum-sülfat çözeltisi içirilir ve ardından yemek borusu ve midesinin röntgeni çekilir. İçilen bu çözelti yemek borusundan mideye doğru akar ve röntgen anında hastalığın teşhis edilmesinde daha net görüntüler elde edilmesini sağlar.

Biyopsi: Mide biyopsisi genelde endoskopi sırasında alınır. Mideden alınan minik bir parçanın kanser belirtileri taşıyıp taşımadığı mikroskop ile incelendikten sonra ortaya çıkar.

BT (CAT Taraması) : Farklı açılardan çekilmiş vücut içi bölgelerinin ayrıntılı resimler halinde çıkartan genel bir prosedürdür. Resimler bir röntgen cihazına bağlı bir bilgisayar tarafından çekilir. Dokuların ya da organların daha net bir biçimde görüntülenmesi için damar içine bir boya enjekte edilir. Bu işleme bilgisayarlı tomogrofi de denilir.

Exit mobile version