Mide Kanseri

Mide kanseri erkeklerde akciğer, kolon ve prostat kanserinden sonra 4. sırada, kadınlarda meme ve akciğer kanserinden sonra 3. sırada görülen sindirim sistemi hastalığıdır. Daha çok 50-70 yaşları arasında ve erkeklerde görülür. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Dairesi Başkanlığı’nın 2014 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de mide kanseri, erkeklerde yüz binde 14,3 insidans ile beşinci, kadınlarda ise yüz binde 6,5 insidans ile altıncı sıklık sırasında yer alır.

Doç. Dr. Ümit Koç

Mide kanseri riskini arttıran faktörler nelerdir.

Mide kanseri belirtileri nelerdir?

Mide kanseri çok çeşitli belirtiler vererek ortaya çıkar. Bu belirtileri  erkenden anlamak ve  gerekli tanı yöntemleri ile hastalığın varlığını belirlemek  tedavide en büyük adımdır. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerin varlığı önemlidir. Bu belirtiler sizde varsa en kısa zamanda sağık  kuruluşuna başvurulması önemlidir.

Tanıda kullanılan yöntemler

Yukarıdaki belirtilerin olması durumunda ya da aile öyküsü olup da bu belirtiler olmasa bile 50 yaşından sonra genel bir muayene yapılması önemlidir. Mide kanseri belirtileri varsa mutlaka endoskopi dediğimiz kamera ile mide iç çeperi görüntülenmeli ve şüpheli yerlerden patolojik inceleme için örnek alınmalıdır. Bunun yanında kan tetkikleri ile tümör belirteçleri dediğimiz tetkikler de tanıda yardımcıdır. Gerektiğinde radyolojik yöntemler olan tomografi ve PET CT de tanıda kullanılmaktadır.

Mide kanserinden nasıl korunabilirim?

Exit mobile version