Mide kanaması nedir? Nasıl tedavi edilir?

Mide, sindirim sistemimizin en önemli organlarındandır ve birçok nedenle midemizde kanama meydana gelebilir. Halk arasında daha çok mide kanaması olarak bilinen rahatsızlık terimi sindirim sisteminde meydana gelen tüm kanamalar için kullanılır. Özellikle kanama sürelerine göre sınıflandırılabilen mide kanaması rahatsızlığı doğru tanı konulamaz ve tedavi uygulanmazsa çok ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen hastalıkta, strese maruziyet, beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler etkili unsurlardır. 

Mide Kanaması nedir?

Gastrointestinal sistem olarak tanımlanan bölge; yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı, rektum, anüs gibi organları kapsar. Halk arasında daha çok mide kanaması olarak bilinen rahatsızlığın, sindirim sisteminde meydana gelen tüm kanamalar için kullanıldığını biliyoruz. Peki, mide kanaması türleri nelerdir? Süreye göre tanımlanan kanama türlerinde; 1 ile 6 hafta arası süren kanamalara akut mide kanamaları denirken, 6 haftadan daha uzun süren kanamalara kronik mide kanamaları denilmektedir. 

Mide Kanaması neden olur?

Mide kanamasına neden olabilecek unsurların başında mide ülseri kaynaklı olanlar gelir. Ülser, mukozaların nekrozlu yangısıdır. Mide ülserine;  midenin, çeşitli nedenlerden yapısal tahribata uğraması da denebilir. Bununla birlikte; alkol, sigara gibi kötü alışkanlıkları olan veya aşırı strese maruz kalan bireylerde hastalığın görülme riski ve sıklığı artar. Mide kanamasına neden olabilecek diğer unsurları aşağıda sizin için sıraladık;

Çeşitli nedenlerden meydana gelebilen mide kanamaları tedavi sürecinden sonra nüksedebilir. Hastalığa neden olabilecek unsurlardan anlaşılacağı üzere, hastalığın önlenmesi veya tedavisinde, yaşam tarzınızda uygulayabileceğimiz kalıcı değişiklikler bir hayli önem arz etmektedir.

Mide kanaması belirtileri nelerdir?

Mide kanaması geçirdiğimizi nasıl anlayabiliriz? Mide kanamasının kendini gösteren birçok belirtisi mevcuttur. Kendisini gösteren ve en yaygın olan belirtilerin başında; mide yanması, kansızlık, kansızlığa bağlı yorgunluk, halsizlik ve karın ağrısı gibi belirtiler gelir. Bariz olan belirtilerin yanında, hastalığın seyri çok hafif olduğu için anlaşılamayanlar da vardır. Bu sebeple, genelde başka bir hastalığın tetiklemesi ile fark edilirler. Mide kanamasının belirtileri arasında olabilecek bazı diğer unsurları aşağıda sizin için sıraladık;

Mide kanaması teşhisi nasıl konulur?

Mide kanaması teşhisi koyulmasındaki en etkili metot, yaygın olarak görülen belirtilerin olup olmadığını tespit etmektir. Bu amaçla bir takım dışkı testleri yapılır. Bu testlerde dışkıda gizli kan bakılır. Diğer belirtilerin olup olmadığı teyit edilir. Özellikle hastanın mevcut diğer hastalıkları ve kullandığı ilaçlar sorgulanır. Kanama geçmişi ile birlikte hastanın tıbbi geçmişi de öğrenilmiş olunur ve fiziki muayene yapılır. Tüm bu kontroller ile birlikte; tam kan sayımı, kan pıhtılaşması, trombosit sayısı ve karaciğer fonksiyonlarına ilişkin testler istenebilir. Ayrıca; üst endoskopi, kolonoskopi veya çeşitli görüntüleme testleri de kullanılır. Hastalığın, hasta üzerindeki ilerleme seviyesine veya tespit edilememe durumuna göre, anjiyografi ve enteroskopi gibi çeşitli yöntemlerden de yararlanılarak mide kanaması teşhisi konulabilmektedir.

Mide kanaması tedavi yöntemleri nelerdir?

Peki, mide kanaması nasıl tedavi edilir? Mide kanaması rahatsızlığının, doğru tanı konulamaz ve tedavi uygulanmazsa çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin altını çizmiştik. Bazı durumlarda ölüme bile yol açabilir. Tedavideki en önemli unsur erken ve doğru teşhistir. Bu sebeple, tanı ve tedavi süreçleri birbirleriyle yakından ilişkilidir. Hekim tarafından tanı konulduktan sonra, hastanın üzerinde etkili olan diğer tüm etkenler değerlendirilerek en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Kanama tespit edildikten sonra ilk amaç, kanamayı durdurmaktır. Bu amaçla, ilaç ve ısı yöntemleri uygulanabilir. Kanama durdurulduktan sonra yeniden başlamaması için gerekli tedaviye devam edilir. Eğer bu süreçte, kanama ile ilişki herhangi bir ülser tespit edilmişse önce onun tedavisi yapılır.

Mide kanaması tedavisinde kullanılabilen çeşitli yöntemleri aşağıda sizin için sıraladık;

Bu bağlamda, mide kanaması geçiren bireyler tedavileri sonrasında, hastalıklarının nüksetmemesi adına çok dikkatli olmalıdırlar. Özellikle, acılı, ekşili, yoğun baharatlı ağır yiyeceklerden, kafeinli içecekler, alkol içeren ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Kişinin halihazırda kullandığı, hastalıkla ilgili veya ilgisiz tüm ilaçlar hakkında muhakkak hekime danışılmalıdır.  Mide kanaması ile ilgili daha bilinçli ve dikkatli olduğunuz, sağlıklı bir yaşam dileriz

Exit mobile version