Mide ağrısına ne iyi gelir?
Karın boşluğunun sol üst kısmında bulunan ve sindirim sisteminin en önemli organı olan mide, yemek borusu ile on iki parmak bağırsağı arasında yer alır. Vücuda alınan besinleri içeriğinde yer alan enzimler ve asitlerle parçalayarak sindiren organ, sıvılaştırdığı gıdaları emilim için ince bağırsağa gönderir. Yiyeceklerin parçalanması işlemini enzimlerin yanı sıra kasılma ve sıkıştırma hareketleri ile de destekler. Mide kendini salgıladığı enzimlerden korumak için mide iç çeperine sümüksü bir yapı salgılar.
Mide Ağrısı Nedir?
Yemek yedikten önce ya da sonra genel olarak aç karnına sol kaburganın hemen altında karında ya da sırtta yer alan ağrılar mide ağrısı olarak nitelendirilir. Tanımı oldukça güç olan mide ağrısına, mide yanması benzeri hisler de eşlik eder. Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Mide Ağrısı Nedenleri
- Stres
- Gıda maddelerine kaşı gelişen alerjik durumlar
- Mide kanseri, gastrit, reflü gibi mide hastalıkları
- Hormonal değişiklikler
- Psikolojik problemler
- Aşırı yemek yeme, mideyi aşırı doldurma
- Uzun süre aç kalma
- Aşırı yağlı yemekler, aşırı baharatlı yemekler
- Enfeksiyonlar
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar
- Mide ile yemek borusu arasındaki kapakçıkta yaşanan hasarlar sonucu oluşan reflü belirtileri de mide ağrısına yol açabilir.
- Hamilelik de mide ağrısı nedenleri arasındadır. Rahmin büyüyüp mideye yaptığı baskı, hormonsal değişimler, enfeksiyonlar hamilelikte mide ağrısı sebepleri arasındadır.
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yaşam kalitesini düşüren ve rahatsız edici bir durum olan mide ağrısı için yeterli ve dengeli bir sağlıklı beslenme programı büyük önem taşır. Günlük su tüketiminin fiziksel aktivitenin arttırılması mide ağrısını ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Mide ağrısını gidermek için bazı yiyeceklerin tüketimini arttırmak da yararlı olabilir. Bunlar;
Keten Tohumu
Yüksek lif ve omega 3 içeriğine keten tohumu mide şişkinliği ve kabızlığın önlenmesinin yanı sıra mide ağrısında da oldukça faydalıdır.
Zencefil
Sindirim sistemini yatıştıran zencefil çayını düzenli olarak tüketilmesi de mide problemlerini giderir.
Çiğ Patates Suyu
Mide ağrısında oldukça etkili olan bir diğer besin ise çiğ patates suyudur.
Nane
Bazı insanlar için, mide rahatsızlığı irritabl bağırsak sendromu veya IBS’den kaynaklanır. IBS, mide ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishale neden olabilen kronik bir bağırsak hastalığıdır. Nanenin bu rahatsız edici semptomları azaltmaya yardımcı olabilmektedir.
Yoğurt
Yüksek probiyotik özelliği ile dikkat çeken yoğurt ise içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde hem enfeksiyonların önlenmesini hem de bağışıklığın güçlendirilmesini sağlayarak mide ağrısının giderilmesinde önemli rol oynar.