İdrar böbreklerde yapılır ve mesaneye üreter denilen iki tüple dolaşım yapar. Mesane idrarı depolar . Mesane, idrara uyacak şekilde uzanan kas dokusu katmanları ile kaplanmıştır. Mesanenin normal kapasitesi 400-600 mL’dir.
Mesane kanseri ve belirtileri
Mesane kanseri, mesanenin içindeki hücrelerde başlar. Mesane kanseri tipik olarak her yaştan ortaya çıkabilir, ancak özellikle yaşlı yetişkinleri etkiler.
Mesane kanserlerinin büyük çoğunluğu, erken bir aşamada teşhis edilir. Bununla birlikte, erken safha mesane kanseri bile tekrarlanabilir. Bu nedenle, mesane kanseri mağdurları, mesane kanseri nüksetmesine yönelik tedaviden sonra yıllarca sıklıkla takip testlerine tabi tutulurlar.
Mesane kanseri belirtileri:
İdrardaki kan (hematüri) – idrar parlak kırmızı veya kola renkli görünebilir. Veya idrar normal görünebilir, ancak idrarın mikroskopik incelenmesinde kan bulunabilir.
- Sık idrara çıkma.
- Ağrılı idrara çıkma.
- Sırt ağrısı.
- Pelvik ağrısı.
- Mesane kanserine yol açan sebepler
Mesane kanserine neyin neden olduğu açık değildir. Mesane kanseri sigarayla, bir paraziter enfeksiyonla, radyasyonla ve kimyasal maruziyetle ilişkilendirilmiştir.
- Sigara
- İleri yaş
- Erkek cinsiyet
- Kimyasal maruziyeti
- Kronik mesane inflamasyonu
- Mesane kanseri çeşitleri
Değişici hücre kanseri: Değişici hücre karsinoması, mesanenin içindeki hücrelerde oluşur. Değişici hücreleri mesane dolduğunda genişler ve mesane boşaldığında azalır. Aynı hücreler üreterlerin ve üretranınızın iç kısmını sıralar ve bu bölgelerde de tümörler oluşabilir
Squamöz hücre kanseri: Skuamoz hücreler enfeksiyona ve tahrişe yanıt olarak mesanenizde görülür. Zamanla kanserleşebilirler. Belli bir parazit enfeksiyonunun (schistosomiasis) neden olması yanı sıra kronik maruziyette squamöz hücreli kanseri tetikleyebilir.
Adenokarsinoma: Adenokarsinom, mesanede mukus salgılayan bezleri oluşturan hücrelerden başlar.