Yuvarlak olan dizin üst kemiği ile daha düz şekli olan ant kemiği arasındaki uyumu sağlarlar ve dizde bir nevi şok absorbe edici amortisör gibi görev görürler.
İç ve dış tarafta, şekilleri birbirinden az çok farklılık arzeden C harfi şeklinde yapılardır. Trafik kazaları, spor yaralanmaları ve yaşlanmakla birlikte iç yapısında meydana gelen değişikliklerle menisküslerde yırtıklar görülebilmektedir.
Artroskopik cerrahinin gelişmesinden önceki yıllarda menisküslerin tamamı alındığı için hastalarda ciddi sorunlar ve erken kireçlenmeler gözlenmekteydi. Artroskopik cerrahinin gelişimi ile sadece yırtık olan parçaların çıkarılması ve menisküsün kalan kısmının korunması ile tedavi sonuçları yüz güldürücü olmuştur.
Yırtığın şekline göre tedavi planlanmaktadır. Bazı menisküs yırıtkları erken yakalandığında dikilebilmektedir.
Menisküs dikişi yapılmadıysa, Artroskopik menisektomiyi takiben hastaların ameliyatı takiben, birkaç sonra yürümelerine izin verilmektedir.
Genç travmatik menisküs yırtıklarında tedavi sonuçları çok yüz güldürücü iken orta yaşın üzeri, diz kireçlenmesinin eşlik ettiği hastalarda hastanın muayene, MRG ve beklentileri dikkate alınarak tedavi planlanmalıdır.