Kadın sağlığında önemli bir yeri olan meme, ana fonksiyonu süt salgılamak olan bir organdır. Farklı dönemlerde farklı hormonların etkisinde kalarak zaman zaman değişikliklere uğrayan meme, birtakım rahatsızlıklara ve hastalıklara neden olabilir.
Memede Asimetrik Bozukluk
İki memenin şekil ve boyutunun birbirinden rahatsız edici derecede farklı olması estetik açıdan rahatsız edici olmasının yanı sıra ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Memede şekil değişikliği birçok nedene bağlı gelişebilir. Gelişimsel bozukluklar, adet döngüsü, hamilelik, emzirme dönemi ve hormonal değişimler, meme asimetrisinde bozukluklara yol açabilir. Memede meydana gelen şekil bozukluklarının bir diğer nedeni de kistlerdir. Oluşan kistler iyi huylu olabileceği gibi meme kanserinin de belirtisi olabilir. Memelerde meydana gelen anormal büyüme ya da şekil bozukluklarında mutlaka bir doktora gidilmelidir. Göğüslerin asimetrik görünümün altında yatan neden tümör oluşumu değil ise estetik cerrah tarafından göğüs asimetrisinin tedavisi planlanabilir. Vücuda uyumlu kaliteli silikon protezler ile iki göğüsün simetrik olması sağlanarak estetik olarak rahatsızlık verici asimetrik görünüm ortadan kaldırılabilir.
Memede Çöküntü Neden Olur?
Memede çöküntü, meme ucunun içeri doğru çökmesidir. Meme ucunun içeri doğru çökük veya gömülü olması yapısal nedenlerden kaynaklanabilir. Meme ucu çevresinde yer alan pembe ya da kahverengi cilt alanının altında kas tabakası, meme uzu altında ise süt kanalları bulunur. Süt kanallarının yapısal olarak kısa olması ya da meme ucu çevresindeki kasın geniş olması meme uçlarında çöküntü ya da gömülmeye neden olabilir. Sonradan gelişen meme dokusunda enfeksiyon ve iltihaplanma, aşırı kilo alıp verme, emzirme, meme travması ya da meme kanseri meme ucunun içeriye doğru gömülmesine yol açabilir. Meme ucunun hafif bir şekilde çökmesi durumunda meme ucu çevresinde yer alan dokuya basıldığında dışarı çıkabilir. Ancak ilerleyen meme çökmesi durumunda dışarıdan yapılan müdahalelere rağmen meme ucu dışarı çıkmaz, tamamen gömülüdür.
Kanserli Meme Nasıl Fark Edilir?
Meme kanseri, meme dokusunda yer alan ve süt kanalını oluşturan hücreler ile süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşur. Kadınlarda görülen kanser türlerinin yaklaşık %33’lük bölümünü oluşturan meme kanserinde erken teşhis tedavinin başarısını artırır.
Meme kanseri belirtileri:
- Memede sert yapılı, ağrısız, hareket eden ya da yerinden oynamayan ve zamanla büyüyen ele gelen şişlikler
- Meme boyutunda gözle görülebilir artış ya da şeklinde değişiklikler, memelerde asimetrik bozukluklar
- Meme cildinde portakal kabuğu görünüşünde yapılar, küçük şişlikler, meme başının çökmesi, damar genişlemesi, morluk ve kızarıklıklar
- Meme ucu ve çevresindeki pembe kahverengi alanda genişleme, renk değişikliği, düzleşme, yara ve çatlaklar
- Meme ucundan gelen akıntılar (kanlı ya da kansız olabilir)
- Koltuk altında oluşan ve elle muayene de fark edilen şişlikler (ağrılı ya da ağrısız olabilir)