Kadın Hastalıkları

Memede kızarıklık sebepleri nelerdir?

Memede kızarıklık oldukça sık rastlanılan bir şikayettir. Sıklıkla alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülen bu durum meme iltihabından kaynaklanabileceği gibi kanser gibi önemli hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Bu sebeple memede sertlik, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir Genel Cerrahi uzmanına müracaat edilmelidir.

Peki memede kızarıklık hangi rahatsızlıkların belirtisi olabilir?

1. Memede Enfeksiyon (Mastitis)

Mastitis, meme dokusunun ağrı, şişme ısı artışı ve kızarıklık ile seyreden enfekte olması durumudur. Genellikle emziren kadınlarda görülen bu durum emzirmeyen kadınlarda da ortaya çıkabilir. Memede iltihap belirtileri ateş, titreme, halsizlik, mide bulantısı, memede şişlik, ağrı, kızarıklık ve sıcaklık artışı şekilde sıralanabilir.

2. Memede Apse

Apse, genellikle normal deri üzerinde yaygın olarak bulunan Staphylococcus aureus isimli bir bakteriden kaynaklanır. Memede kızarıklık nedenlerinin %20’sinin nedeni apselerdir. Memede kist varsa ve enfekte olmuşsa apseleşerek ağrı, kızarıklık, ısı artışı gibi belirtilere zemin hazırlayabilir.

3. İnflamatuar meme kanseri

İnflamatuar meme kanseri (IBC), kötü huylu kanser hücrelerinin meme derisindeki lenf damarlarını bloke etmesiyle ortaya çıkan, nadir ve agresif bir meme kanseri türüdür. IBC, diğer meme kanseri formlarından farklıdır çünkü genellikle bir kitle veya tümör dokusu oluşturmaz.

Çoğu meme kanseri kitlesel sertlik şeklinde başlasa da, inflamatuar meme kanseri memede lezyon olmadan göğüste ağırlık hissi ve cildinde kızarıklık ve iltihap ile kendini belli eder. Bu kanser türünün belirtileri mastit adı verilen meme enfeksiyonu ile benzerlik gösterir. Fakat mastit antibiyotik tedavisine cevap verirken inflamatuar meme kanseri belirtileri antibiyotik tedavisi ile gerilemez.

Meme derisindeki lenf damarları kanser hücreleri tarafından tıkandığında kızarıklık, ısı artışı, ağrı ve şişlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunlara ek olarak memede ağrılı kitle, meme başı akıntısı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü, koltuk altı lenf nodlarında şişlik, meme başında düzleşme gibi başka belirtiler de görülür.

4. Meme ucu egzaması, bir veya her iki meme başı ve çevresinde kızarıklığa neden olabilir. Meme ucu egzaması genellikle doğumdan sonraki 5 ila 6. ayda sıktır. Emzikli kadınlarda emzirme esnasında yanma ve memede kaşıntı sık görülen bir belirtilerdir.

5. Memenin Paget hastalığı

Memenin Paget hastalığı meme başı cildini ve genellikle bunun etrafındaki areola adı verilen koyu renkli kısımda oluşan nadir bir kanser türüdür. Paget hastalığı olan çoğu kadında aynı göğüste meme dokusunda bir veya daha fazla tümöral lezyon da bulunur. Hastalık, meme başı ve / veya areola cildinde kaşıntı, karıncalanma veya kızarıklık, pul pul dökülme, kabuklanma veya kalınlaşma, meme başında düzleşme ve akıntı gibi belirtilerle seyreder.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir