Meme kanserinde genetik

Meme kanseri çoğunlukla inherediter gen mutasyonu (değişiklik) ile gelişir. Kişinin ailesinden geçen genlere herediter genler denir. Herediter meme kanseri tüm meme kanserlerinin sadece %5-10’u oluşturur. Gen ilişkili meme kanseri gelişmiş hastalarda sağlıklı olan diğer memede de meme kanseri gelişme riski yüksek orandadır. Bu hastalarda over (kadın yumurtalığı) kanseri ve diğer kanser türleri için artmış risk vardır.

Genetik testler kanser riskini artıran genetik mutasyonun olduğu bu ailelere yapılmalıdır.

Kanserin Kötülük Derecesinin Belirlenmesi

Kanser tanısı konulduktan sonra kanserli dokuda bakılması gereken bazı değerler vardır. Bu değerler hastalığın seyrini ve tedavi seçeneklerini etkilerler. Ve aşağıdaki soruların çevaplanmasını sağlarlar,

Bu soruların cevaplanması için şu parametrelerin bilinmesi gerekir;

Östrojen ve Progesteron reseptör testi: Kanserli dokuda östrojen ve progesteron reseptör miktarını ölçer. Eğer yüksek düzeyde östrojen ve progesteron reseptör düzeyi varsa bu normaldir. Kanser çok hızlı büyüyordur. Eğer test sonucu (+) ise kanserin hızlı büyümesini engellemek için reseptör bloklayıcı/yarışıcı ilaçlar başlanmalıdır.

Doç. Dr.Bahadır Ege

Human epidermal growth factor type 2 receptor (HER2/neu) testi: Bu test kanserli dokuda ne kadar HER2/neu geni ve HER2/neu proteini olduğunu ölçer. Eğer yüksek düzeyde HER2/neu geni ve HER2/neu proteini düzeyi varsa bu normaldir.

Kanser çok hızlı büyüyordur ve uzak metaztazı (başka organlara yayılma) hızlı yapacaktır.Bu nedenle bazı ilçlarla Trastuzumab (Herceptin) ve Lapatirid (Tykerb) bu durum engellenmeye çalışılmalıdır.

Multigen test: Kanserli dokudan alınan doku örneğinden yapılan bazı genetik testleri içerir. Kanserin yayılma hızını ve tekrarlama olasılığını belirler. Bu testler şunlardır;

Oncotype Dx: Stage I veya stage II meme kanserli östrojen (+) ve node (-) olgularda kanserin sonraki dönmede yayılıp yayılmayacağını öngörür. Bu test eğer (+) olursa bu vakalarda kemoterapi ile yayılma riski azaltılmalıdır.

Mamma Print: Oncotype Dx’te olduğu gibi stage I veya stage II meme kanserli östrojen (+) ve node (-) olgularda kanserin sonraki dönmede yayılıp yayılmayacağını öngörür.

Exit mobile version