Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanları Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Meme Kanseri konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

8 KADINDAN 1’İNDE GÖRÜLÜYOR
Ekim ayı içerisinde çeşitli etkinlikler ve programlarla dikkat çekilen Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Meme Kanseri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Özel Medar Hastanesi Sakarya Genel Cerrahi Uzmanları, bu hastalık konusunda bilinmesi gerekenleri anlattı. Meme Kanseri’nin kadınlarda en çok görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Metin Şenol, “Her sekiz kadından birinde hayatının bir döneminde meme kanseri görülmektedir. Bu kadar yaygın olmasına karşın günümüzde erken tanı ve tedavi yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla ölüm oranları günden güne azalmaktadır. Meme kanseri teorik olarak en çok 40-50’li yaşlarda görülmektedir ancak  günümüzde 20’li 30’lu yaşlarda da  görülme sıklığı artmıştır. Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir. Erken teşhis edilen meme kanseri vakalarında cerrahi ve onkolojik tedavilerin kombinasyonuyla çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Erken teşhis için öncelikle kişinin kendisinin yaptığı elle meme muayenesi, sonrasında da hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikler çok önemlidir” dedi.

MEME KANSERİNDE YAŞ ÇOK ÖNEMLİ
Opr. Dr. Mustafa Akpınar ise, “Meme kanseri için en önemli risk faktörü aile öyküsüdür. Kişinin ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında (anne, kız kardeş, anneanne, teyze) meme kanseri vakaları görülmüşse kendisi de mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Bunun yanında meme kanserinde yaş da çok önemlidir. Yaş ilerledikçe meme kanseri olma riski artar. Özellikle 40’lı 50’li yaşlardan sonra risk en yüksektir. Bir kadın hayatı boyunca östrojen hormonuna ne kadar çok maruz kalmışsa meme kanseri gelişme riski de o kadar artar. Bu da; ilk âdetini küçük yaşta gören, menopoza geç yaşta giren, hormon tedavisi kullananlar, hiç doğum yapmamış olan ve hiç emzirmemiş anneler de mevcuttur. Bunların olduğu kadınlarda meme kanseri riski artmaktadır” diye konuştu.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Op. Dr. Muzaffer Özdenoğlu ise son olarak şunları kaydetti: “Meme kanserinin tanısının konmasında radyolojik yöntemlerden Mamografi, Ultrasonografi ve MR’dan faydalanmaktayız. Tarama testi olarak 40 yaşından sonra Mamografi kullanılmaktadır. Yapılan tetkiklerde kanser şüphesi olan bir kitle görülürse buradan kalın iğne biyopsisi (Tru-cut biyopsi) yapılarak kesin teşhis konulur. Halk arasında yanlış bilindiği gibi iğne biyopsisi yapıldığında ya da kanserli dokuya işlem yapıldığında kanser yayılıp çoğalmaz! Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarır.”

Exit mobile version