Meme kanseri sonrası protez ile meme onarımı ameliyatında bilinmesi gereken 6 gerçek

Dünyada her dokuz kadından biri meme kanserine yakalanıyor. Kadınların korkulu rüyası meme kanseri her kadını farklı bir yönden vuruyor. Meme kanseriyle mücadele eden pek çok kadını derinden yaralayan durum ise kaybettikleri göğüsleri oluyor.

Meme kanserinde hastaların yüzünü güldüren umut , “meme protezi” ile eski göğüslerine kavuşabilmeleri. Meme protezi dünyada 1960’lı yıllardan beri uygulanan bir yöntem olmasına rağmen halen ülkemizde meme kanseri hastalarının birçoğu bu operasyondan haberdar değil.

Meme kanseri kadınları “meme onarımı” ile eski göğüslerine kavuşabilmektedirler.

1- Genel Cerrah ile Plastik Cerrahın Eş Zamanlı Olarak Mastektomi Ameliyatına Girmesi
Meme kanserinden dolayı memenin tamamı alınan bir hastaya aynı ameliyatta doku genişletici yerleştirilmektedir, genel cerrahla birlikte eş zamanlı olarak ameliyata girilmesi önemlidir. Genel cerrah meme dokusunu ve meme ucunu alırken plastik cerrahlarda meme dokusu boşaltılan bölgeye doku genişleticisini yerleştirmektedirler.

Op. Dr.Ercan Cihandide

2-Meme Protezinde Doğallık Dönemi
Önemli gelişmelerden biri de damla şeklinde tabir edilen kadının doğal memesinin anatomik şekline uygun, meme ekspander protezleridir. Bu da hastanın normal bir ideal meme görüntüsünde olmasını sağlar.

3-Meme Protezinin Meme Kanserini Tekrarlatma Riski Yok
Alınan kanserli meme dokusunun yerine meme protezi yerleştirilmektedir, dolayısıyla kanserle ilişkilendirilmiş bir hücre kalmamaktadır. Protez kaynaklı hem ameliyat sonrası takipte hem de yeni bir kanser oluşumundan bahsetmek mümkün değildir.

4-Hasta Hem Işın Hem de Kemoterapi Tedavisi Alabiliyor
Göğüs içine koyulan doku genişletici hastanın kemoterapi ya da ışın tedavisi görmesine engel teşkil etmemektedir, bu süreçte oluşturulan cep ikinci ameliyata hazırlanmaktadır. Yaklaşık birkaç ay içerisinde şişirme işlemiyle deri genişletme işlemi tamamlanmaktadır ve hastanın kemoterapisinin bitmesi ve hastanın vücudunun genel anestezi alabilecek bir vücut kondisyonuna sahip olması beklenmektedir. Yaklaşık üç, üç buçuk aylık sürecin sonunda ikinci ameliyatta doku genişleticiyi çıkartıp normal meme büyütmede kullanılan hastaya kalıcı meme protezi koyulmaktadır.

5-Hasta 6 Ay Sonunda Eski Göğüslerine Kavuşuyor
Memenin ilk alınma sürecinden başlayarak hastanın altı ay sonra eski meme görünümüne tekrar kavuşabilmektedir.

6- Son Dönemde En Güzel Gelişme Entegre Portlu Ekspander’lar

İlk ameliyatta yerleştirilen doku genişleticisinin içerisinde mıknatısın varlığı anlattıldıktan sonra göğsün dışından mıknatıs bulucuyla göğsün içindeki mıknatısı buluşturarak serum verilecek alan bulunmaktadır. Ondan sonra enjektörle doku genişleticisinin içerisine serum vererek bu şekilde şişirilmektedir, Entegre Portlu Doku Genişleticiler hasta konforu açısından çok güzel bir gelişmedir.

Exit mobile version