Meme kanseri sonrası meme dokusunun bir kısmı veya tamamı alınmaktadır. Burada hastanın memesini birkaç metodla onarılabilinir.
Eğer hastada kısmi bir kayıp varsa sırttan hazırlanan kas ve cilt dokusunu içeren bir doku ile onarım sağlanabilinmektedir. Ayrıca uygun hastalarda yani ciltde noksanı olmayan ama hacim kaybı olan hastalarda slikon protezlerle bu kayıp karşılanabilinmektedir.
Total meme kayıplarında ise hem slikon protezle hemde vücudun kendi dokusu ile onarım yapılabilinecektir. Uygulanan bir cerrahi metotda karın göbeğinin alt kısmındaki dokuyu damarları ile birlikte hazırlayarak meme dokusu oluşturmaktadır (Serbest DİEP veya TRAM flep ile onarım ameliyatı).
Bu karın bölgesi cildi ve altındaki yağ dokusunu içeren dokuyu besleyen damarlar mikrocerrahi ile göğüs kafesi ön yüzündeki damarlarla bağlantısı yapılarak dolaşımı sağlanır. Bu teknikte meme dokusuna yapı olarak en çok benzeyen vücut dokusu ile onarım yapılacaktır. Karın bölgesindeki iz karın germe ameliyatı sırasında kullanılan iz ile aynıdır ve iç çamaşır içinde gizli kalmaktadır. Böylece bu teknikte hastaya hem yeni bir meme dokusu sağlanırken aynı zamanda karın germe ameliyatıda uygulanmış olmaktadır.
Bu ilk seans ameliyat sonrası yeni meme dokusunun geldiği bölgeye adaptasyonu ve yara iyileşmesi için yaklaşık olarak 6 aylık bir sure beklenmektedir. Bu sure sonunda yeni yapılan meme dokusu yerçekimininde etkisi ile son halinde göğüs kafesi önünde yer almış olur.
İkinci seansta diğer memeninde şekline göre istenirse sağlam memeye dikleştirme gibi ameliyatlarda uygulanırken bu memenın meme başının lokalizasyonuna parelel olarak bu yeni oluşturulan memede meme başı ve çevresi yapılır. Burada hastanın kendi dokusu kullanıldığı gibi tatuajda tercih edilebilinir.
Kullanılan bu teknik ile hastada estetik olarak en iyi sonuç elde edilirken, aynı zamanda karın bölgesinin direncide korunmaktadır. Çünkü mikrocerrahinin kullanılmadığı karın bölgesinden doku alınarak yapılan meme onarımı ameliyatların en sık karşılaşılan istenmeyen sonucu, hastada oluşan karın fıtıklarıdır ki bu da hasta yaşamını zorlaştıran ve tekrar ameliyat olmasını gerektiren durumlardır.