Sadece ailesinde meme kanseri olanlarda görülür.
Meme kanserlerinin sadece %10-15’i ailesel yani birinci derece akrabasında meme kanseri olanlarda, yaklaşık %10’u da BRCA 1,2 gibi kanser genlerini taşıyanlarda görülür. Meme kanserlerinin %75’i başka faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Kadın olmak ve ileri yaş meme kanseri için en önemli risk faktörleridir.
Memede her ele gelen kitle kanserdir
Memede ele gelen kitlelerin büyük çoğunluğu memenin kendi dokusudur ya da fibroadenom ya da fibrokist dediğimiz iyi huylu yapılardır. Fibroadenomların ve fibrokistlerin kansere dönüşüm riski yoktur. Ancak memede ağrı yapabilir veya memede büyümeye ve gerginliğe sebep olabilirler.
Memedeki kansere bağlı gelişen kitle her zaman ağrısızdır
Kansere bağlı kitlelerin çoğu ağrısızdır ancak ağrı olması kanser olmadığı anlamına gelmez, mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Her iki memeyi de aldırmak gerekir
Her iki memenin alınması sadece çok yüksek riskli hastalara önerilir. Tek memede kanser olması yüksek risk grubunda olmayı gerektirmez. Bu hastalara meme koruyucu cerrahi ve ardından radyoterapi uygulanması ile tüm memenin alınması arasında sağkalım ve hastalığın nüks etme riski açısından fark yoktur. Ancak hastanın hissiyatı her şeyden önemlidir, kişi kendini daha rahat ve güvende hissedecekse her iki memenin alınması gündeme gelebilir ya da tam tersi alınması gerektiği halde hasta isteğiyle alınmayabilir.
Erkeklerde meme kanseri görülmez
Erkeklerde çok küçük de olsa meme dokusu vardır ve kadınlara göre çok daha az sıklıkla olmakla birlikte meme kanseri görülebilir. En yaygın belirti memede görülen kitledir, yine kadınlarda olduğu gibi meme başında akıntı, kanama, çekilme, şekil bozuklukları, koltuk altında ele gelen şişlikle belirti verebilir.
Gebelik meme kanseri riskini artırır
Gebelik meme kanseri riskini artırmaz aksine düşürür. Ancak gebelikte memedeki fizyolojik değişiklikler sebebiyle kanseri tanısı zorlaşabilir.
Estetik operasyonlar meme kanseri riskini artırır
Son yıllarda meme büyütme operasyonlarında kullanılan silikonların kansere yol açtığına dair bir inanış vardır ancak yapılan çalışmalarda bu silikonların kansere sebep olduğuna dair hiçbir veri elde edilememiştir.
Mamografi kanser yapar
Yaymış olduğu radyasyon nedeniyle mamografinin kendisinin de kanser yaptığına dair bir inanış var. Aslında mamografi ile birlikte yayılan radyasyon teknolojinin gelişmediği yıllarda daha fazlaydı. Çıkan yayınlarda mamografilerin kansere sebep olduğu raporlandı ama günümüz teknolojisinde bir mamografiden alınacak radyasyon doğal kaynaklardan birkaç haftada alınan radyasyondan fazla değildir. Kanseri erken teşhis etme konusunda sağlayacağı yararı göz önüne alarak zamanı geldiğinde ya da gerektiğinde mamografi çektirmekten kaçınmamalıyız.