“meme koruyucu cerrahi ve memenin yeniden şekillendirilmesi, onkoplastik cerrahi”
Prof.Dr.Sıdıka Kurul, Genel Cerrahi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
İ.Ü.Onkoloji Enstitüsü ,İstanbul
Beden algılaması ve bedeni ile barışık yaşama çağımızın en öne çıkan söylemidir. Meme kanseri tedavisinde de bu söylemi yok saymak mümkün değildir. Günümüz insanı arzu edilmeyen sonuca razı olmaya, çaresiz kalmaya ve kabul etmeye sıcak bakmamaktadır. Kadınlarda ilk sırada yer alan meme kanserinin cerrahisinde de onkolojik cerrahi ilkeleri ile estetik kayıp endişesi birlikte değerlendirildiği takdirde meme kaybını , şekil bozukluğunu ve asimetriyi önlemek mümkündür. Özellikle kentli, aktif genç bayanlar için tedavi süreci ve estetik sonuç hakkında tam bir bilgilendirme yapılmalıdır. Cerrahi tedavi , kanser tedavisi bittikten sonra kadının aynaya bakacağı,bedeni ile yüzleşeceği zaman düşünülerek ,göz önüne alınarak planlanmalıdır. Medya ve sanal ortamda kanser (ve estetik ) ile bilginin artması , bilgiye kolay ulaşılması , tedavi ekibinde yer alan kadın cerrah ve onkolog sayısının artması meme kanseri tedavisinin planlamasında etkili olmaya devam etmektedir.
Onkolojik ilkelere uygun cerrahi işlem:
*Histolojik tanıyı bilerek tümörün biyolojik davranışına ait bilgilere hakim olunmalıdır.
*Cerrahi olarak yeterli sağlam sınırla tümör çıkarılmalıdır
*Lenf bezlerinin durumu hakkında bilgi sahibi olmak için sentinel (bekçi/nöbetçi) lenf nodu biyopsisi ve gerekirse lenf disseksiyonu yapılmalıdır.
Estetik kayıpların karşılanması ve simetrinin sağlanması:
Meme kanseri tanısı alan her hasta istediği takdirde meme estetiği için adaydır. Hastanın motivasyonu, tedavi ekibi tarafından bilgilendirilmesi, kendisinin bu ameliyatı istemesi büyük önem taşır. Hastalığın evresi, hastanın genel sağlık durumu, beden yapısı, yaşam biçimi bu ameliyatın yapılmasında ve tekniğin seçilmesinde önemli rol oynar. Burada yapılan,plastik cerrahinin meme estetiği için kullandığı tekniklerden uygun olanının meme kanseri cerrahisi ile kombine edilmesinden ibarettir.
Hasta ameliyata alınmadan önce gerekli çizim işlemleri yapılır, hasta iz ve seçenekler konusunda bilgilendirilir ve beklentisi gözden geçirilir. Aşağıdaki işlemlerden birisi hasta için uygundur.
*Tümör çıkarıldıktan sonra meme dokusu yeniden şekillendirilerek memenin doğal şekli korunur.Meme başının tümörle birlikte çıkarıldığı (santral kadran tümörleri) durumlarda hem meme başı onarımı yapılır hem de yeniden şekil verilerek estetik ölçüler korunur.
*Tümör çıkarıldıktan sonra , simetri sağlamak için hasta memenin hacmi protez ile arttırılabilir.Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalar radyoterapi alacağı için, seçilmiş hastalara uygulanması önerilir.
*İri ve/veya sarkık memelerde bilateral (iki yanlı) meme küçültme ve/veya meme dikleştirme işlemi ile hem meme kanseri cerrahisi yapılır, hem de simetri sağlanır .
Onkolojik cerrahi ilkelerinden ödün vermeden yapılan plastik cerrahi uygulamaları, kadınların bedenlerinde “KANSERE AİT DAHA AZ İZ” kalmasını sağlayarak ,hastalık ile daha iyi baş etmelerine yardımcı olurken ,bedenleri ile barışmalarını kolaylaştıracaktır.