Anal kondilom human papilloma virüs (HPV)’nin sebep olduğu, genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar içerisinde en sık görülenidir. Cinsel yol haricinde, ortak kullanılan klozetlerden, kişinin vücudunun başka yerlerinde bulunan siğillerin makata bulaşmasıyla ve siğili olan kişilerle yakın temasla da bulaşabilir. HPV virüsün en önemli ve korkulan özelliği makat ve rahim ağzı kanserine yol açabilmesidir. Bu yüzden şüphelenilen anda teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Anal kondilom kadınlarda da erkeklerde de görülebilir. Kadınlarda vajina, anüs çevresi ve anal kanal içerisinde, erkeklerde penis etrafı, anüs çevresi ve anal kanal içerisinde görülür. 2 yaşın altındaki çocuklarda görülmesi daha çok annenin doğum kanalından bulaşı düşündürürken, 2 yaş üzeri çocuklarda cinsel istismar ihtimali akla getirilmelidir.
HPV’nin bilinen 200’den fazla alt tipi vardır. Bunlardan yaklaşık 40 tanesi anogenital bölgede hastalığa sebep olur. Anogenital bölgede en sık hastalık yapan tipler HPV 6 ve 11’dir. HPV tip 16 ve 18’in yaptığı enfeksiyonlar anal kanal ve serviks kanserine ilerleyebildiğinden daha tehlikelidir. HPV tip 6 ve 11’in kanserleşme riski daha düşüktür.
Korunmada en önemli unsur aşılanmadır. 9-26 yaş arası her birey HPV aşısı ile aşılanmalı ve korunmalıdır. Riski artıran en önemli faktörler çok eşlilik ve erken yaşta başlayan cinsel yaşantıdır. Şeker hastaları, kemoterapi gören kanser hastaları, AIDS hastaları gibi bağışıklığı düşük hasta grubuna bulaş sağlıklı popülasyona göre daha kolay olmaktadır.
Anal kondilom genelde şikayete yol açmaz, hastalar genelde genital bölge temizliği sırasında ellerine gelen kabarıklıklar nedeni ile doktora başvururlar. Nadiren kaşıntı, akıntı, kanama, ağrı gibi şikayetlere sebep olabilirler.
Makat siğilinin tedavisi dermatologlar, kadın doğum uzmanları ve genel cerrahi uzmanları tarafından yapılabilir. Genel olarak küçük ve az sayıdaki siğiller dermatologlar tarafından kriyoterapi (dondurma tedavisi) ve kremlerle tedavi edilirken, çok sayıda ve büyük siğillerin cerrahi olarak çıkartılması veya koterize edilmesi (yakma tedavisi) gerekmektedir. Her siğilin cerrahi olarak çıkartılıp patolojiye gönderilmesi gereksizdir. Tipik HPV kondilom görüntüsü olan siğiller patolojik inceleme yapılmaksızın tedaviyle ortadan kaldırılabilirler. Çok fazla sayıda ve atipik görünümdeki siğiller için patolojik inceleme gereklidir.
Tedavi sonrası nüks etme riski vardır. Bu yüzden tanı anından sonraki 1 yıl boyunca düzenli kontrollerle kişi hekim tarafından nüks olup olmadığı konusunda takip edilmelidir.