Liposuction (yağ alma) ameliyatı; çeşitli nedenlerle derialtında birikmiş fazla yağların alınması ameliyatıdır.
Bu ciltaltı yağ depolanması çeşitli nedenlerle olabilir. Erkek ve kadında bu depolanmalar farklı yerlerde olur. Kadınlarda çoğunlukla basenlerde, göbek altında ve üstünde, dizlerin iç yüzünde olurken erkeklerde memelerde, karın ön duvarında ve karnın yan taraflarında, gıdı bölgesinde görülür.
Özellikle de aşırı kilo alımı sonrası cilt altında biriken bu yağ dokusu çoğunlukla diyet ve egzersize dirençlidir. Bu fazla yağ dokusunun oluşturduğu kontur bozukluğunun tedavisi liposuction ameliyatıdır.
Liposuction ameliyatında yapılan temel işlem; yağ dokusu içine kanamayı ve ameliyat sonrası ağrıyı azaltacak bir solüsyon verilip, bu yağ dokusu çeşitli yöntemlerle parçalanıp daha sonra aspire(emilir) edilir. Bu yağ dokusunun parçalanması mekanik olarak, ultrasonik dalgalar veya lazerle yapılır.
Liposuction ameliyatı bölgeye ve yapılacak işleme göre genel anestezi altında veya sedasyonla desteklenen lokal anestezi ile yapılabilir. Ameliyatta solüsyonun verilebilmesi ve yağ dokusunun aspire edilebilmesi için uygun sayıda ve yerlerden yaklaşık 0,5-1 cm’lik küçük delikler açılarak girilir.
Liposuction ile hedeflenen fazla yağ depolanması olan bölgedeki yağ dokusunun alınarak vücudun şekillendirilmesidir. Alınacak yağ miktarı hastanın boyuna, kilosuna, genel sağlık durumuna ve ihtiyacına göre bireysel farklılık gösterir. Yağ dokusu ile beraber hastada belli bir oranda kan kaybı olacağı için öncelikle hastanın sağlık durumunu olumsuz etkilememesine dikkat edilir.
Ameliyat sonrası hem ödem denen şişliklerin az olması, hem şeklin düzgün olması ve ameliyat sonuçlarının uzun vadeli olması için hastaya uygun korse giydirilir. Bu korse genellikle ilk 3 hafta sürekli sonraki üç hafta ise geceleri yatarken kullanılır. Ameliyattan 3-5 gün sonra hastaya banyo yaptırılır.
Operasyon sahasında ameliyat sonrası morluklar ve şişlikler olacaktır, bunlar zaman içinde geçecek normal durumlardır.
Hasta eğer bedensel bir işte çalışmıyorsa 2 hafta sonra ama beden aktivitesi gerektiren bir işte çalışıyorsa yaklaşık 4 hafta sonra işe başlayabilir.
Bu ameliyatla ilgili olarak altı çizilmesi gereken noktalar:
a- liposuction bir zayıflama ameliyatı değildir, vücut şekillendirici bir ameliyattır, tartıda hemen bir değişiklik olmayabilir hatta ödem nedeni ile geçici olarak tartıda artış görülebilir,
b- ancak kilo verilmesine yardımcı olabilir,
c- deride çatlaklar varsa liposuction sonrası daha belirginleşebilir,
d- hasta eğer sigara içiyorsa hem ameliyat sonuçları olumsuz etkilenecek hem de ameliyatın riskleri belirgin olarak artacaktır,
e- tüm estetik operasyonlarda olduğu gibi liposuction ameliyatlarından sonra da,istenilen sonuçların tam olarak alınabilmesi için en az 1-1,5 ay geçmesi gerektiğini unutmayınız.
Ameliyatın riskleri, sonuçları, izlerin erken ve geç dönemde nasıl göründüğü ve diğer konular hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için mutlaka muayene olmalısınız.