Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşlemi Nedir?
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) cilt altı derin dokulardaki yağ hücrelerinin özel kanüller vasıtası ile vücuttan uzaklaştırılması dolayısıyla ilgili bölgenin yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında yağdan zengin doku tabakasında tüneller oluşturulur. Bu tünellerin zamanla çökmesi sonucu, yeniden şekillenme ve ilgili bölgede incelme meydana gelir.
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi kesinlikle bir zayıflama işlemi değildir. Yani; yaşam tarzını, beslenme alışkanlıklarını, spor alışkanlıklarını değiştirerek elde etmeniz gereken kazanımları sadeceliposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi ile elde etmeyi beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Ancak iyi seçilmiş hastalarda bu işlemin yağ ve karbonhidrat metabolizması üzerinde olumlu etkileri olduğu da gösterilmiştir.
Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşlemi İçin Uygun Adaylar Kimlerdir?
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi genellikle olması gereken normal kilosuna yakın insanlarda, yukarıda bahsedilen yaşam tarzı düzenlemelerine ve cerrahi dışı yöntemlere rağmen, bölgesel incelme/ şekillenme konusunda başarısız olmuş kişiler için idealdir.Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi aşağıda yazılı tüm bölgelerin yeniden şekillendirilmesinde kullanılabilir.
·Karın bölgesi
·Kalça, bel,basen bölgeleri
·Kol bölgesi (özelikle üst kısımlar)
·Uyluk bölgesi
·Meme şekillendirme ( kadın)
·Jinekomasti ( erkek memesi küçültme)
·Boyun, çene, kısmen yanak bölgesi etrafı
İnsan vücudunda bazı bölgelerdeki yağ dokuları, yapıları nedeni ile hacim kaybetmeye dirençlidir. İşte günlük hayatta sık sık duyduğumuz ’’ O kadar spor yapıyorum, basenlerim erimiyor!!!’’ tarzı yakınmaların temelinde bu gerçek yatar. Bu bölgelerde liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi başarı ile uygulanmaktadır.
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi ile yağ dokusu hacmi azaltıldıktan sonra, eksilen hacmin üzerini örten derinin kontrakte olarak( kasılarak) yeni şeklini alması, derinin elastikiyet özellikleri ile yakından ilişkilidir. Bu da genç ve orta yaşlı kişilerde daha iyi düzeydedir. Cilt elastikiyeti sorunları olan kişilerde, liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrasında sarkmalar olabileceği için ameliyat öncesi dönemde iyi planlama yapılması, zaman zaman cilt kesilerinin de gerekli olabileceği göz önünde tutulmalıdır.
Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşlemi Nerede ve Nasıl Uygulanır?
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi çok kısıtlı alanların söz konusu olduğu çok küçük uygulamalar dışında, hastanede yapılan işlemlerdir. Yine çok kısıtlı alanlardan yağ alınan nadir durumlar dışında genel anestezi altında gerçekleştirilirler.
Ameliyattan kısa bir süre önce, siz odanıza yerleştikten sonra ilgili hekiminiz sizi odanızda ziyaret eder ve daha önceki görüşmelerde de belirttiğiniz, liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemine ihtiyaç duyan bölgelerinize, işaretlemeler yapar, gerekliyse planlama için sizin de fikrinizi alır. Sonrasında odanızda damar yolunuz açılır, çok heyecanlıysanız ve gerekli olduğu düşünülürse sakinleştirici ilaç verilerek, kaygılı durumdan çıkmanız sağlanır. İlgili personel tarafından ameliyathaneye alınırsınız. Genel anestezi uygulanmasını takiben operasyon bölgesi steril şekilde örtülür. İşlem yapılacak bölgelere yakın, genellikle vücut kıvrımlarınız üzerinde bulunan alanlarda,saklanması kolay küçük kesiler yapılır. Bu bölgelerden, derindeki yağ dokularınızın daha kolay dışarıdan çekilmesini sağlayan ve ameliyat sonrası ağrınızı, şişliklerinizi azaltacak bir solusyon, özel kanüller vasıtası ile verilir. Sonrasında yeterli süre beklenilerek, yine özel kanüllerle yağ içeriği vücut dışına alınır. Planlanan tüm bölgelerde liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi tamamlandıktan sora, kanüllerin giriş noktalarındaki kesilere dikiş yerleştirilir. Bu kesiler o kadar küçüktür ki kimi cerrahlar bu kesileri açık bırakmayı tercih ederler. Küçük pansumanlarla dikişlerin üzeri kapanır. Hasta daha ameliyattayken, basınç uygulayacak olan özel giysiler yada korseler hastaya giydirilir ve hastanın durumu stabil hale gelince hasta odasına alınır. Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi uygulanan hastanın aynı gün evine dönmesi her nekadar mümkünsede, ilk geceyi hastanede geçirmesi uygun olacaktır. İşlem sırasında kullanılan tümesans solusyonuna ( derin dokulara verilen işlemi daha etkili hale getiren, ağrı ve şişliği azaltan sıvı) ve ameliyat sonrası verilen ağrı kesicilere rağmen makul bir miktarda ağrının meydana gelebileceğini unutmamak gerekir. Hasta ertesi sabah doktorunun kontrolünü takiben reçetesi düzenlenerek evine yollanır.
Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşleminin Riskleri Var mıdır?
Her cerrahi işlem gibi liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işleminin de bazı riskleri vardır. Çok nadir durumlarda meydana gelen bu risklerin ameliyat öncesi dönemde cerrahınızla detaylı şekilde konuşulması önemlidir.
Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşlemi Öncesi Ne Gibi Hazırlıklar Yapılması Gereklidir?
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemine karar veren kişi her şeyden önce, ameliyat detaylarını sorumlu hekimi ile detaylı şekilde konuşmalıdır.
Ameliyat öncesi dönemde ilgili hekiminizle yapacağınız görüşmelerde zaten genel sağlık durumunuz ve ameliyat detayları gündeme gelecektir.
·Genel sağlık durumunuz ( yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı, kanama bozuklukları, böbrek/ karaciğer yetmezliği, kronik enfeksiyon, psikiyatrik rahatsızlık vb)
·Sürekli kullanmakta olduğunuz ilaçlar ( kan sulandırıcı, aspirin, şeker ilacı, tansiyon ilacı, psikiyatri/ nöroloji ilacı)
·Yakın zamanda aldığınız bitkisel destek ürünleri ( bitki çaylarının çoğu ve bazı destek ürünleri kanı sulandırdığı için ameliyattan önceki dönemde kesilmelidir)
·Sigara kulanımı gibi detaylar önemlidirler.
Sigara kullanan bir kişiyseniz, liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işleminden önce sigara kullanımını kesmeniz uygun olacaktır. Bu hem doku iyileşme kalitenizi olumlu etkileyecek hem de anesteziuygulamasında sizin yararınıza olacaktır.
Liposuction (Yağ Alma/ Yağ Çekme ) İşlemi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrasında ilgili hekiminizin tavsiyelerine uymanız hem alacağınız sonucun daha iyi olmasını sağlayacak, hem de konforunuzun daha az bozulmasını sağlayacaktır.
Hastaneden çıktıktan sonra bir miktar ağrınız olacaktır. Lütfen ilgili hekiminizin reçete ettiği ilaçları düzenli kullanın. Alacağınız bazı ilaçlar kanı sulandırıp, işlem sahasında kan birikimine neden olabilir. Bu nedenle bilinçsizce ağrı kesici kullanmamanız son derece önemlidir. Tedaviye uyum gösterdiğiniz halde sıkıntılarınız oluyorsa en kısa zamanda doktorunuzla temas kurmanız uygun olacaktır.
Liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrası, vücudunuzun daha iyi şekillenmesi, şişliklerin az olması amacı ile özel basınç giysileri veya korseler giymeniz istenecektir. Bu giysilerin giyilme süresi uygulanan bölgeye göre değişmekle birlikte, 2-4 hafta civarındadır. Bu giysilerin sorumlu hekiminizin bilgisi dışında çıkarılması doğru olmaz.
Ne kadar titiz ve deneyimli ellerde uygulanırsa uygulansın, şişlikleriniz ve morluklarınız olabilir. Şişlikler genellikle 7- 10 ün arasında inerken morluklar 2-3 hafta sürebilmektedir. Bu dönemde sabırlı olmalı ve ilgili hekiminizintavsiyelerine uymalısınız.
Çok kısıtlı bölgelere uygulanan liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrası normal sosyal ve mesleki yaşamınıza hemen dönmek mümkünken, geniş alanlara uygulanan liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrasında bu zaman7-14 günü bulabilir. Bu nedenle planlamalarınızı ona göre yapıp ilgili hekiminize bu tür kaygılarınızı belirtmelisiniz.
Yukarıda da belirttiğim gibi,liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi, bir kilo verme işlemi değil bir vücut şekillendirme işlemidir. Bu nedenle liposuction (yağ alma/ yağ çekme) işlemi sonrasında elde ettiğiniz estetik kazanımları sürdürmek ve geliştirmek amacıyla yaşam tarzınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. Aslında bu tür kozmetik işlemlere, daha güzel ve sağlıklı bir hayata atılmış ilk adım olarak bakmak doğrudur. İlk adımdan sonrası geldiğinde, sonuçlar çok daha olumlu olacaktır.