Burun tıkanıklığı ile beraber orta kulakta vakum etkisi oluşur ve burada sıvı toplanabilir. Örneğin kısa süren basit grip ya da sinüzit gibi infeksiyonlar ve/veya uzun süreli burun tıkanıklığına yol açan geniz eti ile alerji gibi.. Orta kulakta sıvı birikmesi çoğu kez ilaç tedavileri ile iyileşir. Ancak tedavinin sonucunun gözlenebilmesi için küçük hastanın düzenli olarak takip edilmesi çok önemlidir.
Burun tıkanıklığına yol açan nedenin sık tekrarlaması veya bir türlü geçmiyor oluşu, orta kulak sıvısının düzelmesini güçleştirir. Bu durum uzun sürdüğünde çocuğun işitmesi riske girebilir. Yani tedaviye rağmen düzelmeyen seröz otitlerde sıvının boşaltılması ile tüp takılması gerekli olabilir. Bunların sebebi eğer geniz eti ise, sonradan tekrarlama olmaması için beraberinde geniz eti de alınır.
Tüp takılması mikroskopik görüş altında çok hassas bir müdahaledir, çocuklarda narkoz altında yapılır ve ağrılı bir işlem değildir. Kulak tüpü, kulak zarında bulunduğu süre boyunca orta kulağı ve kulak zarını vakum etkisinden korur. Burun tıkanıklığı da beraber tedavi edilmiş çocuklarda, kulak tüpünün tekrar takılması gerekliliği yok denecek kadar azdır.