Kulakta ani basınç değişimleri
Östaki kanalı, orta kulak ile geniz boşluğunu birleştiren anatomik bir oluşum olup, görevi orta kulağımızın rahat havalanmasını sağlamak ve normal bir işitmeye katkıda bulunmaktır.
Östaki tüpü istirahat halinde kapalı olup yutkunurken, esnerken ve çene hareketleri ile açılır.Östaki kanalı sürekli kapalı kaldığında kulağımızda tıkanıklık , yutkunurken çıtırtı hissi veya yine yutkunurken tıkanıp açılma, seslerin yankılanması derinden gelmesi gibi şikayetler ortaya çıkar. Bazen tıkanıklığın uzun süre kalması kulakta ani sancılara ve uzun vadede kalıcı duyma kayıplarına neden olabilir. Şikayetler özellikle burun tıkanıklığına neden olan Üst solunum yolu enfeksiyonlarında( nezle,grip, sinuzit) ve uçak yolculuğu, dalış gibi ani basınç değişikliklerinde daha da belirginleşir . Yarık damak gibi anatomik deformiteler, mide reflüsü ve alerjik nezle gibi kronik hastalıklar, başta geniz eti olmak üzere geniz boşluğu kitleleri de bu rahatsızlığın diğer nedenleri arasındadır.
Bu tip durumlarda KULAK muayenesi sonrası bir takım testlerle( timpanometri ve işitme testi gibi) tanı kesinleştirilmeye çalışılır.Muayenede burun ve geniz boşluğunun endoskopik muayenesi önemlidir. Mekanik tıkanıklıklar bu şekilde tespit edilebilir. Bazı durumlarda ise herhangi bir mekanik tıkanıklık olmasa da östaki kanalının fonksiyonel tıkanıklığı görülebilir. Bu rahatsızlık ‘’ Östaki Disfonksiyonu ‘’ olarak tanımlanabilir.
Östaki tıkanıklığında tedavi mekanik tıkanıklığın ilaç veya cerrahi ile ortadan kaldırılmasına dayanır. Östaki disfonksiyonunda medikal tedavinin yeri olmakla beraber uzun süren rahatsızlıkta, medikal tedaviye yanıt da alınamıyorsa östaki tuboplasti denen , östaki kanalının balonla genişletilmesi esasına dayalı bir cerrahi şikayetleri ortadan kaldırabilir. Bu cerrahi genel anestezi altında kapalı yöntemle burun kanalından endoskopik olarak yapılır. Milimetrik incelikte kateterler endoskopik görüş altında Östaki kanalının geniz boşluğundaki girişinden içeri yerleştirilir. Kateter içindeki balon 10 bar ( bir otomobil lastiğindeki basıncın yaklaşık 5 katı) basınç altında şişirilerek kanal genişletilir. İşlem sonrası, tıbben engel bir durum yoksa aynı gün taburculuk mümkündür. Hasta ertesi gün işe dönebilir.