İşitme duyu hücreleri otik kapsül denilen ve denge bölümünü sarmakta olan sert kemiğin hastalığına otoskleroz denir. Otoskleroz hastalığı, kulak kemiğinin içinde kemik erimesi ve daha sonra görülen yeniden kemik oluşumları ile seyretmekte ve belirti vermektedir.
En sık üzengi kemiğinin hareketli tabanını tutarak sesin orta kulaktan iç kulağa aktarımını bozarak iletim tipi işitme kaybı yapar. Hastalarda muayenede sağlam zar olmasına rağmen işitmede azalma vardır.
Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Belirtileri
Otoskleroz hastalığının en önemli belirtisi her iki kulağı veya tek kulağı da etkileyebilen ve yavaş yavaş ilerleyen işitme kaybıdır. Bu işitme kaybının derecesi kireçlenmenin şiddetine göre değişebilmektedir. Görülme sıklığı kadınlarda erkeklere oranla daha sıktır. Genel olarak 20 – 40 yaş aralığında görülmektedir. Hamilelik döneminde görülen bu hastalığın ilerlemesi oldukça hızlı olabilmektedir. En önemli belirtileri arasında çınlama, baş dönmesi, denge problemleri ve işitme azlığı görülmektedir.
Kulak Kireçlenmesine Neden Olan Faktörler
Genetik etkenler, hormonal değişimler, kızamık enfeksiyonları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve iç kulak çevresindeki kemiklerde oluşan kırıklar.
Görülme Sıklığı Nedir?
Otoskleroz genellikle genetik geçişli bir hastalık olarak görülmektedir. Genç ve orta yaşlı kadınlar daha çok risk altında ve daha sık görülmektedir.
Tanı Konulması
Diapozon adı verilen bir muayene aleti veya odyometri ismi verilen ve özel cihazlarla, sesten yalıtılmış kabinlerde yapılan işitme ölçümleri tanının konulmasında rol oynamaktadır. Odyogram ismi verilen işitme ölçüm sonucu ile hastalığın ameliyat ile düzelecek safhaya gelip gelmediği de belirlenmektedir.
Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Hastalığının Tedavisi
Otoskleroz hastalığında işitme kaybı belirli bir seviyeye geldi ise, en etkili çözüm ameliyat olmaktır. Gerçekleşen ameliyatta stapes kemikçiğinin tabanına delik açılmakta ve kemikçiğin ön ve arka bacak ismi verilen diğer bölümleri çıkartılmaktadır. Ameliyat mikroskopları kullanılarak yapılan bir işlemdir. İşitme kaybı çok fazla değil ise ve hasta ameliyata onay vermiyor ise, ameliyat dışında tedavi seçeneği uygulanacaktır. Böyle bir durumda sesi yükselterek kulak kanalına veren işitme cihazı uygun olabilmektedir.