Kulak Burun Boğaz Uzmanından Pilot ve Hosteslere “Nefes” uyarısı!
Sık sık deniz dibindeki basınca maruz kalan dalgıçlar ve meslekleri sebebiyle havadaki basınca maruz kalan pilotlar, rinoplasti operasyonu geçirebilir mi?
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Hünkar Batıkhan, deniz dibinde ve havada basınca maruz kalan meslek gruplarından hastaların sağlıklı ve doğru nefes alabilmesinin önemine değindi.
Basınç altında burun sağlığı çok önemli
Dalgıç, pilot ve hosteslere kulak burun sağlığı ile ilgili önerilerde de bulunan Op.Dr. Batıkhan, “Profesyonel dalgıçlar, pilotlar ve hostesler, kulaklarında çok ciddi baskı altındadırlar. Bu mesleğe sahip olan kişilerde, orta kulak içindeki hava basıncının, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlayan östaki tüpünün açık olması, rahat ve doğru çalışması gerekiyor. Östaki tüpünün rahat çalışması için ise, burnun sağlıklı nefes alabilmesi lazım. Bu meslekteki kişilerde görülen burun eğriliği, sinüzit, alerjik rinit gibi rahatsızlıklar tedavi edilmediği takdirde iş gücü kaybına neden olabilir. Hatta kişiyi iş yapamaz hale getirebilir” dedi.
Bu meslekteki kişilerin burunlarının açık olması gerekiyor
Pilot ve hosteslerin mesleğe başlamadan kulak sağlığı açısından bir takım testlerden geçirildiğini anlatan Dr. Batıkhan, “Ancak pilot ve hosteslerde ilerleyen yıllarda alerji oluşabiliyor ya da burun eti büyümesi gelişebiliyor. Kemik eğriliği görülebiliyor ve hava basıncının da etkisiyle bu rahatsızlık atak geçirip, sinüzite dönebiliyor ve bu durum mesleklerini yapmalarına engel olabiliyor. Nasıl grip ve nezle olduğunda uçağa binmek riskli ise, özellikle bu mesleği yapan kişilerin burunlarının açık olmasına ihtiyaçları var. Gerek mekanik, gerek fizyolojik açıdan burun sağlıklarının çok iyi takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Dr. Batıkhan, pilot, hostes ve profesyonel dalgıçların rutin olarak bir kulak burun uzmanı tarafından takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)