Bilindiği gibi koronavirüs, son zamanlarda öncelik haline gelen bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Daha önceki yazılarda da belirtildiği gibi psikolojik olarak etkisi oldukça büyük ve zorlu olabilmektedir.
Virüs sürecinde, depresyon, kaygı ve stres gibi problemler yaşanabileceğini öğrenmiştik. Bu problemlerin dışında, koronavirüsün sizde yarattığı kaygıdan dolayı mantık dışı davranışlar sergilenebilmektedir. Bu mantık dışı davranışların en başında, hem kendinizin hem de dışarıdan aldığınız ürünlerin temizliğinin abartılması gelmektedir.
Marketten alınan cips, makarna, pirinç, çikolata gibi paketli yiyeceklerden virüs bulaşabileceğine dair olumsuz düşüncelerinizin olması ve bu ürünleri sürekli yıkamanız gerektiğini düşünerek bu temizli durumunu abartı haline getirmeniz sonucunda obsesif-kompulsif bozukluk diye tabir edilen psikolojik problemle karşılaşılmaktadır.
Obsesif-kompulsif bozukluğu bir örnekle açıklarsak; ocağı açık unuttuğunuza dair sürekli zihninizde düşüncelerin olmasına obsesyon, bu düşünceleri eyleme dökerek kontrol etme davranışına ise kompulsiyon adı verilmektedir. Bu durum bazı kişilerde sadece düşünce olarak yer alırken, bazı kişilerde de kontrol etme davranışı ile birlikte gerçekleşmektedir.
Halk arasında “takıntı” olarak adlandırılan bu durum, koronavirüs sürecinden sonra kalıcı problemler oluşturabilmektedir. Bir durumu takıntı olarak nitelendirmek için, aşırıya giden ve ortada mantığı zorlayan bir problem olması gerekmektedir.
Örneğin; ellerinizi sık yıkamak, virüs bulaşmaması açısından önemli bir davranıştır. Fakat evde olduğunuz ve dışarıya çıkmadığınız takdirde elinizi sürekli yıkama düşüncenizin olması ve bunu yapmanız mantık dışı bir süreçtir. Çünkü dışarısı ile bir bağlantınız olmaması, virüsün size bulaşmayacağı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda marketten, pazardan alınan ambalajlı ürünleri bir defa temizlemeniz, virüsün bulaşması açısından bir risk teşkil etmemektedir.
Takıntı durumlarını ortaya çıkaran düşünceler yoğunlaşıp günlük hayatınızı etkilediği noktada çözülmesi gereken bir problem olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Kişiler, temizlik davranışının takıntı haline geldiğini farkedebilmektedir. Bu durum farkedildiğinde çözüm bulunmazsa, koronavirüsten kendinizi korurken aynı zamanda yeni bir psikolojik problemle karşılaşmanız olasıdır.
Bu süreçte rutinleriniz ölçüsünde devam etmeli, temizlik konusunda uzmanların söylemleri doğrultusunda hareket etmeliyiz. Bir olumsuzluktan kurtulmaya çalışırken, başka bir olumsuzlukla karşılaşabileceğinizi unutmayınız.
Takıntı problemi yaşıyor ve tek başınıza bu problemi çözemiyorsanız bir uzmana danışmanız gerekmektedir.