Girişimsel Radyoloji

Koronavirüs Tanısında etkili yöntem !

Özel 100. Yıl Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr.Alper Bozkurt; “Covid-19 pandemisi sürecinde PCR testinin yeterli sensitivitesinin olmaması, testin bir çok hastada ikinci hatta üçüncü örnekte ancak pozitifleşmesi ve zaman zaman sonuçların geç çıkması gibi sebeplerden dolayı hastaların tanı sürecinde Toraks Bilgisayarlı Tomografi Tetkiki (BT) tercih ediliyor.Nisan ayında yayınlanan bir çalışmada, Covid-19 tanısı için BT’nin duyarlılığının %94 olduğu sonucuna varılması göstermektedir ki, Bilgisayarlı Tomografi (BT)’nin pandemi şartlarında hızlı karar verilmesi gereken orta- ileri vakalarda tarama testi gibi yaygın olarak kullanılmakta olduğunu” belirtti.

Covid-19 hastalığında bulaş riskinin azaltılması için erken teşhis ve izolasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr.Alper Bozkurt;” COVID-19’a özgü ilaçların yokluğu veya aşılama sürecinin yavaş ilerlediği bu günlerde, hastalığı erken bir aşamada tespit etmek ve enfekte olmuş bir hastayı sağlıklı kişilerden hemen izole etmenin gerekli olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti; ”Bilgisayarlı Tomografi (BT), yeni koronavirüs hastalığı (COVID-19) tanısında akciğer tutulumunu göstermesi açısından daha güvenilir, pratik ve hızlı bir yöntemdir. Bu sayede hastaneye yatması gereken hastaların tespiti yapılarak tedavi sürecinin en erken bir şekilde başlanması sağlanmaktadır.” dedi.

Toraks BT Nedir? 

Toraks BT yani “Toraks Bilgisayarlı Tomografi”  X ışınları yardımıyla elde olunan bir görüntüleme yöntemidir. Bu görüntüleme yöntemi toraks veya göğüs bölgesinin akciğer, kalp gibi organların ve göğüs kemiklerinin detaylı görüntüsünü çıkarmaya yardımcı olur. Bu görüntüler, teşhis ve tedavi sürecinde doktorlara yardımcı olacak önemli bilgileri içermektedir.

Toraks BT Nasıl Yapılır?

Medikal bir görüntüleme işlemi olan Toraks BT; Göğüs, kalp ve akciğerlerin düşük radyasyon miktarları ile detaylı, üç boyutlu görüntülendiği bir tetkiktir. Toraks BT çekimi basit ve hızlıdır. Hasta sedyeye sırt üstü yatar ve göğüs bölgesine odaklanan cihaz, sedyenin öne doğru hareket etmesiyle tarama işlemini gerçekleştirir. Ortalama birkaç saniye süren tarama işleminde hastanın hareketsiz kalması istenir. Hastalar çekim esnasında ağrı, sızı hissetmez. Birkaç dakikalık işlem sonucunda günlük rutine dönüş yapılabilir. Çekim sonucunda elde edilen görüntüler anında bilgisayara aktarılır ve doktorun incelemesine sunulur. Doktorlar tarafından herhangi bir risk veya sorun olup olmadığı analiz edilir ve bu yönde bir rapor yazılır.Akciğer grafisinden farklı olarak Toraks BT göğüs, iç organları (kalp ve akciğer), kas ve kemik  dokusu ile kan damarlarını gösterir. Bu nedenle doktorların teşhis için detaylı görüntüler elde etmesini sağlar. Bazı durumlarda damarsal yapıların daha net bir şekilde görüntülenmesi amacıyla kontrast madde kullanılır. Bu madde damar yoluyla enjekte edilir.

Dr. Alper Bozkurt; ”COVID-19 tanısında akciğer tutulumu olasılığı yüksek olan hastalarda hızlı ve nispeten kolay  bir yöntem olan Bilgisayarlı Tomografi (BT), Özel 100. Yıl Hastanemizde de tanıya ulaşmak için sıklıkla kullanılmaktadır. Hastalarımıza daha güvenilir ve hızlı hizmet verebilmek için Radyoloji Bölümü’müzdeki cihazlarımız yenilenmiş ve en son teknolojik cihazlarla donatılmıştır. Bununla birlikte bulaş riskine karşı kullanılan BT  cihazı ve  malzemeler titiz bir şekilde özel solüsyonlarla dezenfekte edilmekte, gereken tüm tedbirler özenle alınmaktadır.” dedi.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir