Corona VirüsEnfeksiyon Hastalıkları

Koronavirüs Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yeni korona virüs, insanlar arasında hastalık yapabilen ve bazı hayvan türlerinde (deve, yarasa) bulunabilen, koronavirüs ailesinden zarflı bir RNA virüsüdür.

Koronavirüs belirtileri nelerdir?

Hastalık, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlar göstermektedir. Şiddetli olgularda ise zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Hastalık, hasta bireylerin öksürmeleri, hapşırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Kimler risk altındadır?

Tüm toplum risk altında olmakla birlikte; ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki (65 yaş üstü) ve ek hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.

Nasıl korunulabilir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler yeni koronavirüs için de geçerlidir;

– El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca normal sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.

– Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

– Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı) ve kalabalık ortamlarda normal maske kullanılmalıdır.

Hasta olunduğunda ne yapılmalıdır?

Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa normal maske kullanması gerekmektedir.

Bu şikayetleri olan kişilerin ise durumunun kötüleşmesi halinde maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurması önerilir.

Tedavisi var mı?

Bugün için korona virüslere etkili olduğu gösterilmiş ilaç yoktur. Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir