Koronavirüs nedeniyle hareketsiz kalanlar dikkat !
Ķoronavirus nedeniyle evde hareketsiz kalan bireylerde bacaklarda toplar damarların tıkanması anlamına gelen “Akut Derin Ven Trombozu”nda (Akut DVT) artış görülmeye başladığını vurgulayan Ankara Özel 100. Yıl Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Alper Bozkurt; “Özellikle hareketsiz yaşam tarzı olan kişiler, sigara içenler, yoğun bakımda uzun süre yatan aynı zamanda hareket kısıtlılığı olan hastalar, uzun yolculuk (Uzun süren otobüs yolculuğu) yapan bireyler, onkoloji hastaları, genetik olarak pıhtılaşma bozukluğu olan hastaların risk altında olduğunun” altını çizdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Radyoloji Uzmanı Dr.Alper Bozkurt;”Ani Bacak Derin Toplar Damar Pıhtılaşması” yani tıp dilinde “Akut DVT”; çoğunlukla alt ekstremitelerdeki toplar damar yani bacaklarımızdaki toplar damarların ani bir şekilde kan pıhtısı (trombüs) ile tıkanmasıdır. Bu durum kişilerin yaşamını tehdit edebileceği gibi, yaşam kalitesini ve psiko-sosyal durumunu da olumsuz etkileyebilir.
Ani bir şekilde bacakta şişlik ve ağrı oluşması, bacaktaki şişlik sebebiyle çap artışı, hareket esnasında ağrı ve hassasiyet gelişirse ve yürürken veya ayakta sabit dururken bu şikayetler daha da artarsa en kısa zamanda hekime müracaat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Bozkurt; 100. Yıl Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümünde en gelişmiş teknolojik cihazlarımız ile erkenden teşhis ve tedavi hizmeti vermekteyiz.” dedi
Akut Derin Ven Trombozu Teşhisi Nasıl Konulur ?
Akut DVT şikayeti olanların Kalp Damar Cerrahına muayenesi şarttır. Muayene ile birlikte şişlik olan alt ekstremite yani bacak toplar damarlarının Renkli Doppler Ultrason’da damar içindeki pıhtının görüntülenmesi ile kesin tanı konmaktadır.
Akut Derin Ven Trombozu’nun Tedavisi Nedir ?
Radyoloji Uzmanı Dr.Alper Bozkurt,” Akut DVT çoğunlukla önlenebilen ve erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavide yeni pıhtının oluşmasını engellemek ve oluşmuş olan pıhtının damar içerisinde çözülmesini-çıkartılmasını sağlamak tedavinin en temel prensibidir. Özellikle ilk birkaç gün, 1 haftada oluşmuş olan pıhtı tespit edilebilirse damar içi trombolitik yani ‘’pıhtı eritici’’ ilaçlarla pıhtı eritilebilir ve mekanik trombektomi yöntemi ile girişimsel radyoloji ünitemizde tıkalı damar açılabilir.” diyerek erken teşhisin altını çizdi.
Akut Derin Ven Trombozu’dan Korunma Önerileri
Hareketli bir yaşam tarzı benimsenebilir. Günlük yaşamımızda egzersizler, yürüyüş, yüzme gibi hafif sportif aktiviteler yapılabilir. Vücut kitle indeksimizi normal sınırlarda tutmalı, varsa fazla kilolarımızdan kurtulmalıdır. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmamalı, kullanıyorsak bırakmanın yolları aranmalıdır.
Dr.Alper Bozkurt; Akut Derin Ven Trombozu hayatı tehdit eden bir hastalık olduğunun ve özellikle Covid-19 Pandemi şartlarında ev içi egzersizler yapmanın önemini vurgulayarak, her şeye rağmen bu hastalık “Önlenebilir ve Tedavi Edilebilir.” dedi.