Koronavirüs Günlerinde Sevdiklerimize Kaygılarında Yardımcı Olmak
Koronavirüs günlerinde zorlandığımız durumlardan biri sevdiklerimizin kaygılarına maruz kalmak. Kendi var olan kaygımız üzerine eklenen sevdiklerimizin kaygıları bizi çaresiz hissettirebilir ve kendi kaygımızın artmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda ise yapabileceğimiz birçok yöntem vardır. Çaresiz değilsiniz.
1- ‘’Sakin ol’’ demeyin, yapabilseydi zaten yapardı. Bu söylem kişinin duygularını anlamadığınızı ve önemsemediğinizi düşündürtür. İletişimden kaçtığınızı, dinlemek istemediğinizi, yardımcı olamayacağınızı hisseden kişi çaresizliği ve yalnızlığı daha derin yaşayabilir. Ancak ‘’ne düşünüyorsun? bu durumla ilgili aklından geçenler neler? Ne yapmayı düşünüyorsun? Neler yapılabilir?’’ Tarzında açık uçlu sorular sormanız karşı tarafa dinlenildiğini ve anlaşıldığını hissetmenin ötesinde, farklı fikir üretmesine yardımcı olacaktır. Kaygı bulutunun getirdiği tek yönlü bakış açısının değişmesine imkan sağlayacaktır. Bu durumda sizin getireceğiniz farklı fikirler ise kendi kaygınızı yönetmenizde etkili olacaktır.
2- Rahatlatmak için ‘’endişelenecek bir şey yok’’ ‘’çok önemli değil’’ söylemleri aslında karşıdakinin duygularını önemsemediğinizi veya reddettiğinizi gösterir. Duygularını reddetmek yerine empati göstermeniz kişiye güven verecektir. Kaygısını anlamaya çalışın ve önemsizleştirmeyin.
3- ‘’Benim de sorunlarım var’’ demeyin. Kendi kaygınızdan tabi ki bahsedebilirsiniz ve bu kişiyi rahatlatabilir (sadece ben de yokmuş düşüncesiyle) ancak uzun süre kendi kaygılarınızdan bahsetmeniz, konuşmayı sadece kendiniz üzerinden sürdürmeniz karşı tarafa yardımcı olmayacaktır. Onun kaygılarını dinlemeye zaman ayırın. Kendi kaygılarınızı başka bir yakınınıza anlatabilirsiniz ya da daha uygun zamanda bunlardan bahsedebilirsiniz.
4- Doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri sevdiklerinizle paylaşmayın. Yardımcı olacağım ve bilgilendireceğim derken kaygıyı daha fazla arttırabilirsiniz. Bilmediğiniz konuda ‘’bilmiyorum’’ veya ‘’emin değilim’’ diyebilirsiniz. Kendisi için bunu araştıracağınızı ve güvenilir bilgileri paylaşacağınızı söyleyebilirsiniz. Daha güvenilir kaynaklardan bilgi edinmesi için onu yönlendirebilirsiniz.
Başkalarının kaygılarına yardımcı olmak sizin kaygınızın azalmasında da etkili olacaktır. Bunlar kaygıyı sıfırlamayacaktır ancak sevdiklerinizle daha sağlıklı iletişim kurma ve yardımcı olma girişiminiz paylaşılan kaygının azalmasında etkili olabilir. Eğer yoğun kaygılar devam ederse yardımcı olacağınız diğer bir etkili yöntem ise onu psikolog veya psikiyatriste yönlendirip, profesyonel destek almasını sağlamak olacaktır.