Kolon Kanseri
Kolon kanseri nedir?
Kolon sindirim sistemimizin son bölümünü oluşturan kalin bağırsaklarımızdır. Yaklaşık 1,5 m uzunluğunda olan bu organımız ince bağırsaklardan gelen sindirim içeriğinin içindeki suyun emilimini sağlayarak katı hale dönüştürür. Kolonda bazi genetik ve çevresel faktörler dediğimiz etkenlere bagli olarak polipler olusur. Bu polipler tedavi edilmediği taktirde kanser hücresi üretebilirler. Kolonda gelişen bu kanserlere kolon kanseri denilmektedir.
Kolon kanseri nasıl evrelere ayrılır?
Kolon duvari 4 katmandan oluşmaktadır. Kanser hücreleri en iç kısım olan mukoza hücrelerinden kaynaklanır. Daha sonra disa dogru katmanlara yayılmaya baslar. Kolon kanseri teşhis edildiğinde tutulan katman sayısına göre evre belirlenir. Ne kadar fazla katı tutmuşsa hastalığın tedavisi daha zorlu hale gelir. Bu nedenle kolon kanserini erken evrede yakalamak hayati önem taşır.
Kolon kanseri için risk faktörleri nedir?
Kolon kanseri %20 hastada genetik yatkınlığa bağlı oluşur. Bu hastalarin aile geçmişlerinde kolon kanseri öyküsü vardir. Bu nedenle ailesinde kolon kanseri olan kişiler kontrol muayenelerini geciktirmeden 30-40 yasinda olmalidirlar.
Genetik faktörler disinda çevresel faktörler de kolon kanseri gelişiminde rol oynarlar. D vitamini eksikliği kolon kanseri gelisimine neden oldugu çalismalarda gösterilmistir.
Diğer nedenler;
- Inflamatuar barsak hastalığı
- Kirmizi et tüketimi
- Sigara
- Alkol
- Obezite ve metabolik sendrom
- Düşük fiziksel aktivite
- Diyabet
Kolon kanseri Dünya genelinde en sik görülen 4. Kanser türüdür. Bu nedenle ailede kolon kanseri öyküsü varsa 40 yasindan sonra, yoksa 50 yaşından sonra kolonoskopi tetkiki ile kalın bağırsaklar kontrol edilmeli, polipler çıkarılıp patolojik incelemesi yapılmalıdır.
Kolon kanseri tedavisi nasıl olmalıdır?
Kolon kanseri tedavisi kanserin evresine göre değişmektedir. 0 ve 1. Evrede sadece polipektomi ve izlem yeterli ilken 2.ve 3. Evrede cerrahi müdahale gerekmektedir. Hatta işin içine kemoterapi ve radyoterapi de hastalığın durumuna göre eklenmelidir.