Dünyada büyük bir yankı uyandıran kök hücre çalışmaları ve uygulamalarının tartışıldığı ‘Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Sempozyumu’ 27-28 Şubat tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. İstinye Üniversitesi’nin düzenlediği sempozyumda Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı. Sempozyum kapsamında ayrıca Doku Mühendisliği ve 3D Bioprinting Çalıştayı da gerçekleştirildi.
İstinye Üniversitesi’nin Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği ile birlikte düzenlediği ‘Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Sempozyumu’ 27-28 Şubat tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Kök hücre ve doku mühendisliği alanında önde gelen isimlerin katıldığı sempozyumun ilk gününde, pre-klinik ve klinik çalışmalarda, nörodejeneretif hastalıklarda, diş hekimliğinde ve Covid-19 tedavisinde mezenkimal kök hücrelerin önemi tüm yönleriyle değerlendirildi. İkinci gününde gerçekleşen oturumlarda ise kök hücrelerin doku mühendisliğindeki kullanım alanları, 3D biyoyazıcı uygulamaları ve Nobel ödülü alarak gen düzenleme çalışmalarına farklı bir boyut kazandıran CRISPR teknolojisinin kök hücrelerdeki kullanımı, her biri alanında uzman bilim insanları tarafından ele alındı.
Türkiye’den ve dünyadan uzmanlar katıldı
Disiplinler arası iletişim ve iş birliği ortamını artırmaya katkı sağlayan sempozyumda, Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman davetliler konuşmacı olarak yer aldı. Kök hücre ve doku mühendisliği alanlarında gerçekleşen bilimsel gelişmelerin tüm yönleriyle konuşulduğu etkinlikte, katılımcıların 3D Doku Mühendisliği konusunda temel bilgilere sahip olduğu ve biyoyazıcılarda baskı uygulamalarının yapılma süreçlerini izledikleri Doku Mühendisliği ve 3D Bioprinting Çalıştayı da gerçekleştirildi.
“Tıbbın geleceğinde kök hücre tedavileri var”
İstinye Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, Türkiye’deki bilim insanlarının da uluslararası arenada ses getiren klinik öncesi ve klinik çalışmalara öncülük ettiğini belirterek şunları söyledi: “Kök hücre tabanlı hücresel tedaviler ölmüş dokuyu tamir etmek ve yenilemek amacıyla yapılan uygulamalar. Bu amaçla son 15 yıldır dünyanın birçok gelişmiş ülkesi kök hücre esaslı tedaviler konusunda hem yoğun çalışıyor hem de ciddi yatırımlar yapıyor. Dünyada büyük bir yankı uyandıran kök hücre çalışmaları ve uygulamaları, son yıllarda hem bilim insanlarını, hem de hastaları en fazla heyecanlandıran konulardan biri. Kök hücre ile tedavi yöntemleri bulunduğumuz yüzyılda tıp alanındaki en önemli buluşlardan biri olarak kabul ediliyor. 27-28 Şubat tarihlerinde düzenlediğimiz ‘Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Sempozyumu’nda tıpta önemli bir yeri olan kök hücre ve doku mühendisliği alanındaki çalışmaları ele aldık. Pandemi koşulları nedeniyle sempozyum çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyada bu çalışmalara önemli katkılar sağlayan uzman isimlerin katıldığı bu önemli sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”