Bitkisel Tedavi ( Alternatif Tıp )

Kısırlık tedavisinde fitoterapinin etkileri

Kısırlığın erkekten ya da kadından kaynaklanan sebepleri olabileceği gibi her ikisinden kaynaklanan sebepleri de olabilir. % 40-50 sebepler sadece erkeklerle ilgilidir. Bunlar içerisinde en önemlisi “oligospermi” denilen sperm sayısının azlığıdır. Bu durum normal yollarla çocuk sahibi olmaya engel oluşturur. Yapılan meni analizinde herhangi bir canlı sperm bulunmamasına ise azospermi denilir. Bu durumda doğal yollarla çocuk sahibi olmak çok zordur.

VARİKOSEL NEDİR?

Testislerin irileşmesine varikosel denir. % 90 sol testiste olur. Buradaki toplardamarlar genişliyor ve varis oluşuyor.

Toplardamarlar temizleyicidir. Bu damarlarda kanlanma, göletleşme oluşursa, zararlı maddelerin uzaklaştırılması da gecikir, bu zararlı maddelerde sperm oluşumuna engel olmaktadır.

Dr.Hakan Özkul
Dr.Hakan Özkul

SPERM ANALİZLERİNDEKİ VERİLER

Normal sperm analizinde 1 mililitrelik meninin içerisinde 15 milyondan fazla sperm hücresinin bulunması gerekir. Doğal yollarla çocuk sahibi olabilmek için toplam menide 39 milyondan fazla sperm olması gerekir. Bunun altındaki rakamlarda süre uzar, doğal yollarla çocuk sahibi olmanın ihtimali düşer. Birkaç ay içinde değil bir kaç yıl içinde çocuk sahibi olabilirler.

100 yıl öncesi ile karşılaştırıldığında erkeklerdeki sperm sayısında çok büyük düşüş olduğu gözlemlenmektedir. 1989 ile 2018 arasında yüzde 50 arasında sperm düşüklüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla kısırlık problemi de yaygınlaşmıştır. Evli çiftlerin % 15’inin çok istedikleri halde çocuk sahibi olamadıkları görülmektedir.

SPERM AZLIĞININ SEBEPLERİ

Azospermi ve Oligospermi’nin sebepleri arasında kalitesiz ve hormonlu gıdalar, çevre kirliliği, tarım ilaçları, hava kirliliği, radyasyon, havadaki manyetik dalgalar, sigara tüketimi ve GDO’lu ürünler sayılabilir.

Spermdeki sayı azlığı, şekil bozukluğu ve hareket problemlerini gidermek için bu sayılan sebeplerden uzak durmak gerekir.

BİTKİSEL TEDAVİNİN SPERM DÜŞÜKLÜĞÜNE KATKISI

Sperm sağlığı ve gelişimi için faydalı olan vitamin ve minerallerin sağlanması ile çiftler doğal yollarla çocuk sahibi olabilir. Sperm hücreleri 3,5-4 aylık bir süre içerisinde olgunlaşır. Bu kadar uzun sürede hücrelerin zarar görmesini engellemek ve sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlamak için Fitoterapi (bitkisel tedavi) başvurmakta fayda vardır. Bazı bitkilerde vitamin, mineral, hormonları uyaran maddeler ve zararlı etmenlerden koruyan antioksidan maddeler bulunur. Tabi bu bitkilerin gelişigüzel değil bir Fitoterapi uzmanının kontrolünde tüketilmesi gerekir.

AZOSPERMİ TEDAVİSİNDE YUVARLAK HÜCRELER

Sıfır sperm denilen Azospermi hastalarının umutsuzluğa kapılmaması gerekir. Bu hastalarda gelişimi yarım kalmış hücreler yani yuvarlak sperm hücreleri gebelik için önemlidir. Bu yuvarlak hücreler zaman içinde normal sperm yapısına kavuşmaktadır. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre olgunlaşmamış, yuvarlak kalan spermler normal gebelik için kullanılmaya başlanmıştır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir